Artur Erik Lindmaa • 8. august 2017 kell 9:30

Grafiitelektroodide tootja erakordne tõus

aktsiagraafik  Foto: Reuters/Scanpix

Fangda Carbon New Material Co. pole just esimene aktsia, mis tuleb silme ette, kui mõelda maailma enimkaubeldud aktsiast, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Eelmise nädala reedel oli Fangda maailma üheteistkümnes enimkaubeldud aktsia, vaatama asjaolust, et ettevõtte turukapitalisatsioon on 8,4 miljardit dollarit ehk ettevõte ei küündi isegi 1500 suurima turukapitalisatsiooniga ettevõtte hulka. Fangda kauplemiskäive ületas suurpanga JPMorgan Chase'i oma ning oli ligilähedal Microsoftile.

Kauplemispuhang, mis on aktsiat viimase 12 kuu jooksul kergitanud 201,95%, on veel erakordsem, sest Hiina turg on olnud tänavu oluliselt rahulikum. Volatiilsusindeksid 7,1 triljoni suurusel turul on alates 1990. aastast madalaimal tasemel ning turgude kogukäive vähenenud 2015. aastast ligi 80%.

Bloombergi sõnul on Hiina ametivõimud täheldanud aktsia enneolematut rallit ning on andnud hoiatuse investoritele, kes kauplesid eelmisel nädalal märgatavalt rohkem Fangda Carboni aktsiatega.

Lähiaja tõusu taga võivad osaliselt olla 24. juulil avaldatud head majandustulemused, kus ettevõte teatas 26kordsest puhaskasumi tõusust. Sellest hoolimata ei anna tulemused aimu, miks hakkas aktsia rallima juba juunis enne tulemuste avaldamist ning miks rekordiline tehingutemaht kestis nii kaua, kirjutab Bloomberg.

Bloombergi sõnul on võimalik, et aktsia on sattunud spekulatiivsete kauplejate küüsi, sest ettevõtte tooted võivad leida kasutust elektriautode patareides. Samuti toetab tehnoloogia arendamist Hiina valitsus.

Investeerimisfirma Batpitzed Capitali asepresidendi Yin Ming sõnul on ralli taga spekulatiivsed ostud ning et ettevõtte väike turukapitalisatsioon teeb Fandgast suurepärase sihtmärgi.

Hetkel kuum