Märt Belkin • 28. september 2017 kell 9:20

Euro juures käinud Tallink lõpetas rohelises

Tallinki Megastar.  Foto: Andres Haabu

Tallinna börsi suurima firma Tallinki aktsia on täna hommikust saadik languses ning kukkus päevasisesel kauplemisel isegi 1 euro juurde.

Keskpäeval kauples laevafirma väärtpaber 1,010 euro juures ehk 0,98% madalamal eilsest sulgemishinnast. Pool tundi varem käis aktsia üle pika aja ära ka 1 euro tasemel. Viimati oli aktsia hind nii madal juulis.

Päeva lõpuks suund siiski pöördus ning turu sulgudes maksis aktsia isegi 1,030 eurot ehk 0,98% rohkem kui kolmapäeva õhtul.

Tallink on vaikselt allapoole liikunud juba mõnda aega. Viimase kuu jooksul on aktsia langenud umbes 11 protsenti. Suvel viis aktsia enneolematutesse kõrgustesse spekulatsioon, et laevafirma suuromanik võib vahetuda ning ehk isegi Tallinki turult ära viia. Hinda toetas ka firma tubli kasv esimesel poolaastal.

Swedbanki analüütikud seadsid Tallinki aktsia hinnasihiks viimati 1,15 eurot. Augusti lõpus avaldatud ülevaates andis Swed aga aktsiale neutraalse ostusoovituse.

Täna Äripäeva korraldatud majanduskonverentsil Äriplaan 2018 esinev Tallinki suuromanik Ain Hanschmidt rääkis paari nädala taguses intervjuus Äripäevale, et tema arvates on laevafirma alahinnatud. Siis kauples Tallink veel 1,13 euro taseme kandis.

"See on rahvusvaheline ettevõte, Eesti üks suuremad ettevõtteid, Balti mere üks suuremaid merelaevandusfirmasid. Ettevõtte turuväärtus on alati olnud madalam kui raamatupidamislik väärtus. See on Ida-Euroopa ettevõtetele mingil määral omane," rääkis ta. Raamatupidamislik väärtus jääb umbes 1,2 euro juurde.

Hetkel kuum