Liina Laks • 2 oktoober 2017
Jaga lugu:

Aasia turud rohelises, Euroopas oodatakse tõusu

Farmerid on oma traktoritele kinnitanud Kataloonia lipud referendumi toetuseks.
Farmerid on oma traktoritele kinnitanud Kataloonia lipud referendumi toetuseks.  Foto: Scanpix/Reuters

Täna toetasid tugevad Hiina ning Jaapani majandustulemused Aasia börse.

Jaapani Nikkei indeks tõusis dollari suhtes odavnenud jeeni toel 0,2 protsenti, Singapuri indeks lausa 0,9 protsenti. Austraalia turgu toetasid ekspordiaktsiad, teiste seas Rio Tinto (+2,2%) ja BHP Billiton (+1,3%). Hiinas oli kauplemispüha.

Kuigi nädalavahetusel Hispaanias Kataloonia iseseisvusreferendumi ümber kujunevad pinged tekitasid investoreis pigem ettevaatust, siis aitas MarketWatchi andmetel Hiina septembrikuine ostujuhtide optimistlik hinnang majandusele regiooni investorisse positiivset meelsust süstida. Nimelt jõudis Hiina ostujuhtide indeks 52,4 punktiga kõige kõrgemale tasemele alates 2012. aasta maikuust.

Samal ajal on sel nädalal oodata Aasias pigem tagasihoidlikku kauplemist: Hiinas ja Lõuna-Koreas jäävad turud suletuks terveks nädalaks, esmaspäeval on turud suletud Hongkongis ning Indias, samuti mõnel pool Austraalias.

Euroopas on tõusu oodata

Kuigi investorid jälgivad Kataloonia iseseisvusreferendumi ümber toimuvat, on Reutersi prognoosi kohaselt oodata täna Euroopa turgudel mõõdukat tõusu. Selle taga on eelkõige odavnev euro: täna kukkus see dollari suhtes 0,4 protsenti ja kaupleb napilt alla 1,18 dollari taseme. Iseäranis ootavad euro odavnemisest tingitud mõju sakslased, finanzen.net-i andmetel loodetakse sellest DAXile uut rekordit.

Täna hommikul olid languses kulla ja nafta futuuride hind. WTI toornafta barreli hind odavnes 0,2 protsenti, 51,56 dollarile, Brenti barrel aga 0,33 protsenti, 56,6 dollarile. Kuld jätkas möödunud nädalal alguse saanud odavnemist ning kukkus 0,6 protsenti, 1276,6 dollarile. Metallidest tegi tõusu vaid vase hind.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt