Märt Belkin • 10. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

51 euroala suurpanka intressišokile avatud

Foto: Reuters

Euroopa Keskpank märkis värske testi põhjal, et 51 suurt euroala panka on avatud intressimäärade järsu kõikumise riskidele ning on võimalik, et neil tuleb kapitalipuhvreid suurendada.

Kokku analüüsis EKP stressitestis 111 panka ning leidis, et enamik neist on intressišokkideks hästi ette valmistatud. Läbi mängitikuus stsenaariumi, nende seas olid näiteks järsk rahapoliitika kitsendamine ning laenamise tugev pidurdumine.

Samas märkis keskpank, et peab 51 suurpangaga tõsiselt aru pidama, kuna need võivad end suurte tuletisinstrumentides võetud positsioonide ning liigselt agressiivsete riskihindamismudelitega liigselt haavatavaks teha.

Kui intressimäärad tõusevad, võib see tähendada, et pankadel on järsku kapitali juurde vaja. EKP järelvalveametniku Korbinian Ibeli sõnul tuleb nüüd pankadelt välja uurida, kas nad on riskist teadlikud ning kas neil on piisavalt kapitali puhuks, kui midagi halvasti läheb.

Veebruaris alanud testi tulemusi võtab EKP arvesse, kui koostab enda hinnangut pankade kapitalivajadusele. Ibeli sõnul võib 51 panga kapitalinõue kasvada kuni 25 baaspunkti jagu, ehkki lõplik otsus tehakse vastavalt iga firma eripärale. Ülejäänud 60 panga puhul võivad suunised sama palju langeda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt