Märt Belkin • 19. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Hiina majanduskasv ootuspärane

Hiina lipp  Foto: epa

Nagu oodatud, aeglustus Hiina majanduskasv kolmandas kvartalis pisut ning ulatus 6,8 protsendini.

Teise kvartaliga võrreldes aeglustus majandus 0,1 protsendipunkti võrra. Üldiselt oli majandus tugev ning valitsuse seatud 6,5 protsendi suuruse kasvusihi suudab Hiina ilmselt kerge vaevaga ületada, edastas Reuters.

Ehkki näitaja vastas analüütikute ootustele – ka Reutersi küsitletud ökonomistide mediaanprognoos oli 6,8 protsenti –,  paneb see kahtluse alla Hiina keskpanga presidendi Zhou Xiaochuani pühapäeval tehtud prognoosi, mille järgi võib Hiina SKP kasvada aasta teises pooles 7 protsenti.

Ökonomistid on arvestanud, et Hiina majandus aeglustub järk-järgult, kuna kinnisvarainvesteeringud ning ehitusmahud võtavad hoogu maha. Paljud linnad üritavad eluasemehindu maha jahutada, valitsus on aga läinud sõtta riskantsete laenude vastu, mis tõstab laenamiskulusid.

Kinnisvarasektori kohta näitavad värsked andmed, et uute ehitiste rajamine aeglustus. Kinnisvaratehingute maht langes septembris aga esimest korda kahe ja poole maast jooksul.

„Kinnisvarabuum on saavutanud haripunkti,“ ütles Gabekal Dragonomicsi kinnisvaraanalüütik Rosealea Yao Reutersile. Ta märkis, et esimese ja teise kvartali lõpus oli näha tugevat tagasipõrget, ent kuna müüginäitajad langevad niivõrd kiiresti, pole seekord taastumist oodata.

Hiina tööstustoodang kasvas septembris aastataguse tasemega võrreldes 6,6 protsenti, mis ületas ootusi. Jaemüük kasvas 10,3 protsenti, mis pisut edestas ökonomistide prognoositud. Reaalne sissetulek kasvas üheksa kuuga 7,65 protsenti, mis on kahe aasta kiireim kasv.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt