Lauri Teder • 20 oktoober 2017

General Electric tõi oodatust suuremagi pettumuse

Foto: EPA

USA suurfirma General Electric kasum jätkas möödunud kvartalis kahanemist isegi jõulisemalt kui Wall Streeti analüütikud olid oodanud.

Lennukimootorite ja nafta tootmist, transpordiarendust ning tervishoiu- ja finantsteenuseid hõlmava grupi kolmanda kvartali kasum vähenes mullusega võrreldes 5%, vajudes 1,8 miljardile dollarile. Kehva soorituse taga oli firma elektri-, nafta- ja gaasiüksuse nõrk tulemus ning eeldatust kõrgemad restruktureerimiskulud. Elektriseadmeid ja -süsteeme tootva üksuse kasum laskus kolmandas kvartalis lausa 51% madalamale.

GE kahandas selle aasta tegevuskasumi prognoosi 1,05 kuni 1,1 dollarini aktsia kohta. Alles juulis oli hinnang hulga optimistlikum - 1,60-1,70 dollarit aktsia kohta.

Investoreid teeb murelikuks aga just võimalus, et kontserni raskused võivad viia tolle dividendi kärpimiseni. Viimati astus GE sellise sammu 21. sajandi esimeses pooles toimunud suure majanduskriisi ajal. Kvartalitulemuste tutvustamisel kinnitas firma, et dividend on prioriteet, kuid ei välistanud siiski selle kärpimist.

19. sajandil Thomas Edisoni käe all alguse saanud General Electric Company nõrkus on kestnud juba terve kümnendi. Tänavu on GE üks vähestest USA börside võidukäigust välja jäänud ettevõtetest: GE aktsia on aasta algusega võrreldes langenud 27%, sellal kui tema katusindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine on tõusnud 18%.

Tuleval kuul peaks firma uus tegevjuht John Flannery avalikustama plaani, mille raames vähendab grupp oma kulusid 2 miljardi dollari võrra ja vabaneb mitmetest kontserni harudest. Müüdavate ettevõtete väärtus ulatub 20 miljardi dollarini.

 

Hetkel kuum