Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspressil suurem käive, väiksem kasum

  Ekspress Grupi tegevjuht Mari-Liis RüütsaluFoto: Andras Kralla

  Tänavu kolmandas kvartalis kasvatas Ekspress Grupp käivet nelja protsendi jagu, kuid puhaskasum kahanes kümnendiku võrra.

  Ekspressi käive kasvas kolmandas kvartalis möödunud aasta sama ajaga võrreldes neli protsenti, 12,7 miljoni euroni. Samal ajal kahanes kontserni ärikasum seitse protsenti, 1,0 miljoni ning puhaskasum 10 protsenti, 0,8 miljoni euroni. Puhasrentaablus vähenes aga 6,2 protsendilt 5,4 protsendile.
  „Aasta ei ole toonud kontsernile siiani olulisi üllatusi, nii meedia- kui ka trükiteenuste turul jätkub tugev konkurents. Tuleb järjepidevalt katsetada uusi tooteid ja võimalusi, et kliente jätkuvalt köita. Selline lähenemine on aidanud suurendada kontserni käivet ning annab hea kasvubaasi, kuid lühiajaliselt toob kaasa kulude kasvu ja väiksema kasumlikkuse,“ ütles Ekspress Grupi juhatuse esimees Mari-Liis Rüütsalu tulemusi kommenteerides. Tema hinnangul ongi need just tehtud investeeringud tulevikku, mis praegu veel kasuminumbritel suuremana paista ei lase.
  Kiire kasv lõunanaabrite juures
  Kontserni rõõmustavad eelkõige online-valdkonna tulude kasv, iseäranis Läti ja Leedu Delfi puhul – vastavalt 15 ja 17 protsenti. Lätis jõudis kolmanda kvartali käive 0,9 miljoni euroni, mida on jupp maad vähem kui eelmisel aastal, kuid mis on Ekspressi andmetel tingitud ühekordsetest allahindlustest. Leedus kasvas käive 2,6 miljoni euroni.
  Online-valdkonna tulude osakaal kontserni kogutuludest on paisunud 31 protsendini. Hästi läheb ka Õhtulehel – selle kolmanda kvartali käive kasvas 7 protsenti, 1,1 miljoni euroni. „Eesti turul käitub stabiilselt ka trükimeedia ja seda nii reklaami kui ka sisu ostvate lugejate vaates. Meie ajalehtede tiraažid püsivad stabiilsemana kui naaberturgudel,“ ütles Rüütsalu. Ekspress asus tegema investeeringuid Ajakirjade Kirjastusse, kus Rüütsalu sõnul on kasum saanud seetõttu „väikese tagasilöögi“ – käive langes 9 protsenti, 2,1 miljoni euroni.
  Trükiteenuste keeruline aeg
  Nukram on olukord ka Ekspress Grupi trükiteenuste ettevõtte Printall ASiga: seal käib Rüütsalu sõnul „raske võitlus iga kliendi pärast“. Hinda survestavad eelkõige Leedu ja Läti trükikojad. Printalli käive kukkus möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 4 protsenti, 5,4 miljoni euroni. „Viimase aasta jooksul oleme liikunud aktiivsemalt Kesk-Euroopa suunal, mis võimaldab konkureerida suurematel turgudel,“ ütles Rüütsalu plaanide kohta.
  Kolmandasse kvartalisse jäid Ekspressil mitu äri laiendavat tehingut: nii soetati Läti digitaalse välireklaami müüja ACM LV SIA. Augustis pandi seljad kokku mitme tuntud kinnisvarafirmaga ning loodi ühiselt OÜ Kinnisvarakeskkond, mis hakkab pakkuma konkurentsi kv.ee keskkonnale.
  Paber vajub, reklaam kasvab
  Ekspressi aasta esimese üheksa kuu konsolideeritud käive kasvas ligikaudu poole miljoni euro võrra, 39 miljoni euroni. Finantskulud vähenesid 0,2 miljonile eurole ning ka puhaskasum jäi möödunud aastale alla, kahanedes 2,5 miljonilt 2,4 miljonile eurole. Siin vast näebki kõige enam trükiteenuste osa mõju ettevõttele. Positiivse poole pealt on Ekspress Grupp vähendanud kohustuste koormat mulluse perioodiga võrreldes miljoni euro võrra 22 miljonile.
  Suuremate trendidena on sel aastal märgata paberi- ja trükiteenuste müügi osakaalu märgatavat vähenemist: kui veel kolm aastat tagasi moodustas see enam kui 40 protsenti Ekspressi müügitulust, siis mullu (esimese üheksa kuuga) oli see 35 protsenti ning tänavu on osakaal kahanenud 32 protsendi peale. Seevastu on tublisti suurenenud reklaamikäibe osakaal – 36 protsendilt 40 protsendile.
  Kokkuvõttes on Rüütsalu optimistlik: “Kontserni finantspositsioon on viimase aasta jooksul oluliselt tugevnenud. Tänu laenulepingu muudatustele, millega lõppesid igakuised laenu tagasimaksed, saame veelgi aktiivsemalt investeerida uutesse ettevõtetesse ja kasvatada äritegevuse haaret,“ ütles Rüütsalu.
  Aktsia tõusu ootel
  Ekspressi aktsial on üsna stabiilne aasta seljataga, pendeldades 1,26 ja 1,37 euro vahel. Kui suvel näitas väärtpaber tõusu, siis suve teises pooles pöördus aktsia langusesse ning viimase kuuga on kaotatud enam kui kolm protsenti väärtusest. Teisipäevase kauplemispäeva lõpetas aktsia 1,28 euro tasemel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Marko Pomerants: mida targem oled, seda hullem on läbikukkumine
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Livonia müüs Hortese juhtidele maha
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.