Märt Belkin • 9. november 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Valminud Kodulahe kvartal paisutas Arco müüki

Arco Vara  Foto: Raul Mee

Kuna Arco Vara lõpetas kolmandas kvartalis enda suurima arendusprojekti, Kodulahe kvartali ehituse ning alustas korterite müügiga, mitmekordistusid mullusega võrreldes nii firma käive kui kasum.

Kolmanda kvartali müügitulu oli 7,7 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal oli käive 1,3 miljonit. Puhakasumit tehti kokku 700 000 eurot, samas kui mullu kolmandas kvartalis oli näitaja vaid 100 000 eurot.

"Õiged tegevused toovad tulemuse," ütles kinnisvarafirma juhataja Tarmo Sild börsiteate vahendusel. Firma siht on olla kõige inimesekesksem kinnisvarafirma ning Silla sõnul tuli see firmal kolmandas kvartalis juba päris hästi välja – vahenduse ja hindamise vallas aidati Eestis ja Bulgaarias enam kui 2000 inimest, üle anti ka umbes pooled Kodulahe esimese etapi pindadest.

Kodulahe esimeses etapis valminud kortermajas on 125 korterit ja viis äripinda. Tänase seisuga on nendest müüdud 107 korterit ja kaks äripinda, lisaks on eelmüügilepingud tehtud veel neljandale kvartalile.

"Klientide tagasiside on olnud valdavalt hea ning annab meile energiat oma mahte kasvatada ning ennast edasi arendada," lisas Sild. Ta prognoosis, et ka neljas kvartal peaks tulema tugev ning selle lõpus peaks Kodulahe kvartali esimese etapi majast olema müüdud enam kui 90%.

"Täielik väljamüük ei ole plaanis ning ei ole ka kriitiline, arvestades seda, et pärast Kodulahe esimese etapi väljamüüki on meie ladu uuesti tühi," rääkis Sild. Samas on Bulgaarias Sofias käimas Iztok Parkside projekti ehitus, millest kolmandik on eellepingutega müüdud.

Järgmise aasta esimeses kvartalis peaks käivituma ehitus ka Kodulahe teises etapis (umbes 68 korterit) ja teises kvartalis Tartus Oa tänava arendusprojektis (umbes 40 korterit). Mõlemad projektid peaksid valmis saama 2019. aastal.

"2018. aasta esimeses kvartalis peaksime jõudma omandada Arco Vara maapanka kaks täiendavat arendusprojekti, ühe Tallinnas ja teise Sofias," lisas Sild.

Arco arendustega tegelev divisjon tegi kolmandas kvartalis käivet kokku 7 miljonit eurot, üheksa kuu arvestuses aga 8,5 miljonit eurot, mis on tublisti parem tulemus mullu üheksa kuuga kokku saadud 6,4 miljonist eurost.

Divisjoni ärikasum oli üheksa kuuga 851 000 eurot, samas kui mullu samaks ajaks oli see 1,5 miljonit eurot. Samas rõhutas kinnisvarafirma börsiteates, et 2016. aasta algusesse jäi Sofias Manastirski projektis suurema osa viimase etapi korterite müügi vormistamine, maja valmis 2015. aasta detsembris.Maakleri- ja hindamisteenuseid pakkuva divisjoni müügitulu oli aga 780 000 eurot. Üheksa kuu peale kokku oli see 2,1 miljonit eurot, mida on 11% vähem kui mullu samal ajal.

Teenindusdivisjoni langenud müügitulu taga on Arco teatel aga Läti kinnisvarabüroo müük mullu neljandas kvartalis – eelmise aasta üheksa kuu arvestuses oli veel sees ka Läti üksuse müügitulu summas 694 000 eurot. Bulgaaria ja Eesti kinnisvarabüroode müügikäive on aga tublisti kasvanud – Eesti teenindusdivisjoni käive kasvas üheksa kuu peale kokku 28% ja jõudis 1,3 miljoni euroni, Bulgaarias kasvas käive 29% ning oli 560 000 eurot.

Eesti kinnisvarabüroo sai kolmandas kvartalis puhaskahjumit 4000 eurot ja üheksa kuu peale kokku 112 000 eurot, mis on siiski tublisti vähem kui mullu, kui samad näitajad olid 33 000 ja 152 000 eurot. Bulgaaria büroo teenis üheksa kuu peale kasumit 53 000 eurot.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt