Äripäev • 14. detsember 2017
Jaga lugu:

Disney ostabki Foxi ära

Disney  Foto: EPA

Pikka aega käinud jutud Disney ja Foxi ühinemisest said ametliku käigu. Juba praegu maailma suurima meelelahutusfirma tiitlit kandev Disney ostab Rubert Murdochi Twenty-First Century Foxi ära 52,4 miljoni dollari eest.

Tehingusumma plaanib Disney seejuures välja maksta aktsiates, edastas Reuters. Foxi omanikud saavad iga aktsia kohta vastu 0,2745 Disney aktsiat ning neile hakkab kuuluma firmast umbes veerand.

Eelturul langes Fox pea 2 protsenti, Disney nihkus protsendi jagu allapoole.

Kokkuleppe järgi soetab Walt Disney Co hulga Foxi olulisi varasid, sealhulgas filmistuudiod, mis toodavad näiteks Marveli koomiksifilme, ent ka populaarseid telesarju nagu „Simpsonid“.

Meelelahutushiid saab endale ka Foxi rahvusvaheliselt levivad satelliidikanalid nagu India Star TV ning Euroopas, peaasjalikult Suurbritannias leviv Sky.

Kuna Foxile kuulub osalus ka voogedastusteenuses Hulu, saab Disneyst ühe Netflixi peamise konkurendi enamusomanik. Hulu teiste omanike seas on Comcast ja Time Warner.

Vahetult enne tehingu jõustumist viib Fox aga eraldi firmasse enda Fox Broadcasting nime kandva ettevõtte alla koondunud USA telekanalid. Fox News, Fox Business, FS1, FS2 ja big Ten Network hakkavad kuuluma uuele börsfiirmale, mille omanikeks saavad senised aktsionärid.

Disney tegevjuht Bob Iger, kellel praegu on turjal 66 eluaastat, pikendab enda ametiaega 2021. aasta lõpuni, et Foxi äri kontserniga ühendada. Iger on erruminekut juba kolm korda edasi lükanud, viimati kinnitas ta märtsikuus, et lahkub Disneyst 2019. aasta juulis.

„meil tekib võimalus laulatada Foxi suurepärane sisu Disney suurepärase sisuga, saame palju suurema rahvusvahelise jalajälje ning võimaluse kasutada uut tehnoloogiat, et jõuda tarbijateni palju veenvamalt,“ rääkis Iger ABC hommikusaates „Good Morning America“.

Jaga lugu:
Hetkel kuum