Äripäev • 17. oktoober 2018 kell 17:45

Facebooki suurinvestorid nõuavad Zuckerbergi lahkumist nõukogu eesotsast

Facebooki tegevjuht ja nõukogu esimees Mark Zuckerberg 10. aprillil 2018 USA Kongressi ülemkoja ees.  Foto: EPA / Michael Reynolds

Mitme osariigi pensionifondid avaldavad survet Facebooki tegevjuhile Mark Zuckerbergile, et too astuks tagasi ettevõtte nõukogu esimehe kohalt, vahendab CNBC.

Ettepanek on sümboolne, kuna Zuckerbergi käsutuses on nõukogu häälteenamus - ligi 60%. Samas peegeldab samm aga aktsionäride pettumust seoses Facebooki painavate andmelekete ning võltsuudiste levikuga toime tulemisega. Ettepaneku ühe autori, New Yorgi pensionifondi peakontrolöri Scott Stringeri sõnul lasub Facebookil väga suur ühiskondlik ja majanduslik vastutus, mis nõuab läbipaistva ja sõltumatu järelevalve olemasolu. "Sõltumatu juhi määramine on vajalik selleks, et Facebook sellest segadusest välja tuua ning taastada nii ameeriklaste kui investorite usaldus," põhjendas Stringer.

Zuckerbergi väljavahetamise plaani pakkus esimesena välja riskifond Trillium Asset Management. Protestiga on liitunud New York City 160 miljardi dollarine pensionifond ning Illinois, Rhode Islandi ja Pennsylvania osariigi varahaldurid. Ettepanek tuleb arutusele 2019. aasta mais.

Facebooki aktsia kallines kolmapäeval 0,4%.

Hetkel kuum