Rait Kondor • 19. november 2018 kell 20:33
Majaehitajad Las Vegase orus Nevada osariigis Ameerika Ühendriikides.  Foto: Scanpix/REUTERS/Steve Marcus

USA elamuehituse kiire kasv on seljataha jäetud

Ameerika Ühendriikide elamuehitajate assotsiatsiooni poolt koostatud turuolukorra baromeeter langes ühe kuuga järsult. Turuolukord on jätkuvalt positiivne, kuid positiivsuse tipp on seljataga, vahendab Marketwatch.

Riikliku elamuehitajate assotsiatsiooni (NAHB) poolt koostatud elamuehituse turuolukorra kindlustunde indeks langes novembris eelmise kuu 68 punkti pealt 60 peale, mis on NAHB sõnul jätkuvalt positiivne, kuid tarbijad on nende sõnul tegemas pausi.

Marketwatchi sõnul näitab indeks, et mitmed negatiivsed tegurid on indeksit lõpuks mõjutamas. Tööjõud on kallis, elamukrunte on vähe saadaval, puidumaterjali hind sõltub tollitariifide poliitikast ning nüüd kui ka hüpoteeklaenude intressimäärad tõusevad, jäävad osa kliente ostuotsusega viivitama.

Üldine elamuehitajate kindlustunde indeks on madalaimal tasemel alates 2016. aasta keskpaigast ning novembri näitaja jäi tublisti alla ka Econoday poolt kokku kogutud analüütikute keskmist ootust, kes ootasid näitaja oktoobri tasemele jäämist.

Praeguse elamuehituse tsükli kindlustunde indeksi tipp tehti 2017. aasta detsembris 74 punkti juures. Enne eelmist majanduslangust tegi elamuehituse kindlustunde indeks tipu 2005. aasta juunis 72 punkti juures, USA eluasemete hinnad tegid tipu 2006. aasta juunis ning USA aktsiaturg tegi tipu 2007. aasta novembris.

USA kinnisvaravahenduse portaali Zillow poolt koostatud USA eluaseme mediaanhind on septembri lõpu seisuga 220 100 dollarit, mis näitab aastaga 7,6%-list kasvu. Zillow prognoosib, et eluaseme mediaanhind tõuseb järgmise aasta jooksul 6,4%.

Hetkel kuum