Äripäev • 7. november 2016 kell 4:00

Jüri Ratas, rool on teie käes. Kuhu edasi?

Foto: Anti Veermaa

Nüüd algab erakondade võidujooks, kellel õnnestub Keskerakonnaga jõuda esimesena parima kokkuleppeni. Võimalikud on nii IRLi ja sotside koostöö Keskerakonnaga, aga ka Reformierakonna liit Keskiga. Igatahes Ratasega on koostööd teha lihtsam, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Laupäeval valisid keskerakondlased endale uue juhi. Ülekaalukalt võitis Jüri Ratas, kellest sai pärast Edgar Savisaare pikka valitsemisaega erakonna uus juht. 

Koalitsioonierakonnad on avalikult omavahel tüli norinud juba mõnda aega, kui jagelevad riigi äriühingute nõukogude mehitamise pärast. Sotsid ja IRL on Reformierakonnaga selgelt eri meelt ning seetõttu võivad Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahkna otsida ühist keelt Jüri Ratasega. Kui just Taavi Rõivas ei enneta praeguseid koalitsioonipartnereid ega astu ise esimest sammu Keskerakonnaga liidu loomiseks.

Ratase võimalus sekkuda suurde mängu

Nüüd avaneb Ratasel võimalus muuta Keskerakond parteiks, kes oleks koostööks vastuvõetav teistele Eesti suurtele erakondadele. Seni oli koostöö näiteks Reformierakonnaga välistatud, kuna öeldi selgelt välja: kuniks Keskerakonda juhib Savisaar, ei tule mingit koostööd. See tähendas, et Keskerakond pidi uue juhi tulekuni kindlalt istuma opositsioonis ning sai mõnest kohast valitsuses vaid unistada. Kuidas avanevad Keskerakonna võimalused Ratase juhtimisel, jääb suuresti uue juhi otsustada.

Laupäeval vahetult enne valimisi ütles Ratas Äripäevale antud intervjuus, et valitsusse saamine on tähtis. Vastasel juhul ei suudeta enda eesmärke ellu viia. Samas ei taha Ratas, et valitsusse saamise nimel tuleks ohverdada oma vaateid. Siit sõltubki, kui palju on Keskerakond ja eelkõige Jüri Ratas valmis vastu tulema teistele erakondadele, et lõpuks valitsusse pääseda. Kui palju ollakse valmis tegema järeleandmisi, millega Savisaar seni ei nõustunud.

Pärast Savisaare otsust loobuda valimistel osalemast lootsid Savisaare pooldajad Yana Toomile. Ent laupäeval edastasid Keskerakonna delegaadid valimistulemusega sõnumi, et nad ei taha erakonna juhiks Savisaare asemel ka tema leeri esindavat Toomi. Juhi rool anti Ratasele.

Ratase võimalus viia Keskerakond valitsusse on suur. Eriti praegu, kui koalitsioon omavahel avalikult arveid klaarib. Kas kõige parem klapp tekib sotside ja IRLiga või hoopiskiReformierakonnaga, peavad näitama nii Ratas kui ka teiste erakondade juhid. Eelkõige sõltub see valmisolekust teha omavahelisi järeleandmisi.

Tallinlastel on kindlasti huvitav jälgida 2017. aasta oktoobris, mis saab kohalikus linnavalitsuses, kui erakonna eesotsas pole enam Savisaart. Siis on Keskerakonna ainuvõimu jätkumine vähetõenäoline.

Ratase tõetund

Kuigi Jüri Ratasele pannakse suured lootused, peab ta lisaks sõnadele hakkama ka tegudega näitama, mida tahab ja suudab. Samal ajal oma toetajaid kaotamata. Kui Keskerakonda tabab juhi vahetamisega sama saatus nagu IRLi, kes otsib endale siiani uut nägu ning kes praeguste küsitluste põhjal suudaks vaevu tagada koha riigikogus, peab Ratas tunnistama end läbikukkunuks.

Praegu, kui valitsuskoalitsioon on lagunemise äärel, on Keskerakonnal hea võimalus otsustada, kellega edasi minna.

Hetkel kuum