Äripäev • 9. august 2017 kell 3:45

Ratase jalgealune põleb

Ratase jalgealune põleb  Foto: Anti Veermaa

Savisaare valimisliit põhjustab Keskerakonna juhile Jüri Ratasele hulgaliselt ebamugavust ja võtab ära keskpartei hääli.

Kohalike valimiste kaardipakk on veel lõpuni segamata ja välja jagamata, kuid üks on kindel: äsja kohtuprotsessi tõttu tähelepanu saav Edgar Savisaar läheb oma valimisnimekirjaga välja selleks, et Keskerakonnalt hääli ära võtta. Iga soovija võib ise panuseid teha, kui suures ulatuses see tal õnnestub, aga peaministrist Keskerakonna juhi Jüri Ratase ebamugavustunne on suur ja see saab ainult kasvada.Äripäeva meelest on igasugune valikuvõimaluste rohkus hea, ainult et küsitavaks jääb, kuivõrd võiks Keskerakonna ainuvõimu murdumine Tallinnas näiteks Keskerakonna ja savisaarlaste vahel korruptsiooni vähendada. Keskerakonna pika ainuvalitsuse ajal on hooletu ja omakasupüüdlik suhtumine maksumaksja rahasse pealinnas ületanud kõik mõeldavad piirid ning nende Augeiase tallide puhastamine on pikk ja raske töö. 

Savisaare nimekirja võimalik liit Keskerakonnaga aga ei anna lootust, et seda üldse ette võetaks – pigem on oht, et seniseid ressursse hakatakse ümber jagama kahe teineteisega rivaalitseva, korruptsiooni endastmõistetavaks pidava seltskonna vahel.

 

Nii või teisiti on Savisaare lavale naasmisest kõige rohkem võita Reformierakonnal, kes on juba vaimustust üles näidanudki – see annab nimelt suurepärase võimaluse vene kaart uuesti lauale lüüa. Õigus on Reformierakonna linnapeakandidaadil Kristen Michalil selles, et Keskerakonna ja savisaarlaste võitlus käib venekeelse valija hääle ja südame pärast. 

Savisaare Keskerakonna juhi kohalt pudenemise järel kohemaid valitsuskõlblikuks osutunud Keskerakonna juhi Jüri Ratase jaoks on see kõik äärmiselt ebameeldiv. Taavi Aas linnapeakandidaadina pole kaugeltki mingi häältemagnet, aga enamuse kaotus Tallinnas tähendab otsavaatamist ka erakonna juhile – äkki pole õige mees partei eesotsas, kui meil läheb kehvemini kui enne? Seda enam, et eriti suurparteid käsitlevad kohalikke valimisi eelkõige “suurte” ehk riigikogu valimiste eelmängu ja peaproovina. 

Ilmvõimatu ülesanne

Pöörata nägu eestikeelse valija poole ja samal ajal ikkagi ära tuua ka venelaste hääled on ilmvõimatu ülesanne. Seetõttu on Ratase erakordne ümmargusus nii venekeelse valijaga suhtlemisel kui ka Savisaaresse suhtumise väljendamisel ju mõistetavgi – katsu sa enne valimisi Savisaart Keskerakonnast välja visata. Kuigi põhjust oleks küll ja veel: eraldi nimekirjaga väljatulek ja kriminaalsüüdistusega kohtu all olek oleksid mõlemad juba omaettegi võetuna täiesti piisavad. Võimalik, et nii väljaviskamine kui ka Savisaare kulude tasumise lõpetamine erakonna poolt tehakse ära pärast valimisi.

Selle üle, kas Savisaare potentsiaali häältemagnetina üle- või alahinnatakse, pole mõtet spekuleerida. Kantar Emori uuring, mis ütleb, et 42 protsenti Keskerakonna praegustest toetajatest läheks üle Savisaare nimekirja poolele, on pigem indikatsioon kui veel sündimata asjaolude kirjeldus. Valimismängus loetakse tibusid tõepoolest alles sügisel. 

Hetkel kuum