1. august 2018 kell 14:36

Mis kõik võib Teslal valesti minna?

Täna ootab USA aktsiaturg hinge kinni pidades Tesla teise kvartali tulemusi.

Mina otsustasin neid oodata koos lühikese positsiooniga: puhtalt tõenäosuse pealt võib öelda, et neid asju, mis Teslal valesti võivad minna, on rohkem kui potentsiaalselt häid või kas või neutraalseid.

Foto: kaupleja alex

Analüütikud on vaiksed

Tavaliselt võtavad enne tähtsamate firmade tulemusi ikka sõna aktsiaanalüütikud, informeerides oma kliente, mida nemad ettevõttelt ootavad, ning muutes või kinnitades aktsia hinnasihte. Eriti veel sellise popi aktsia puhul nagu Tesla.

Nüüd on analüütikud aga vait. Või ajavad sellist juttu nagu „Säilitame hoia-reitingu. Kavatseme oma analüüsi uuendada pärast kvartalitulemuste teatamist. Kvartalitulemuste teatamise järel on ilmselt oodata aktsia hinna mõningast volatiilsust”.

Raske on ka analüütikuid süüdistada, et nad sõna ei võta. Milleks riskida? Ennustad – ja võib olla isegi täpselt – suurepäraseid tulemusi, ning siis võtab Elon Musk kätte ja teeb pressikonverentsil mõne äkilise avalduse. Midagi sellist, et "ärge küsige mult midagi, analüütikud, ja kasige siit üldse minema". Ja saadab aktsia vabalangusse.

Risk nimega Elon Musk

Riskifaktorile nimega Elon Musk – mis on iseenesest juba päris võimas riskifaktor – lisanduvad muud, mis on tegelikult samuti enamasti Muskist tulenevad. Näiteks see, et Muski väide, et toodetakse üle 5000 auto nädalas, ei pea paika. Või näiteks see, et Muski lubadus juba kolmandas kvartalis kasumit näidata on tootmis- ja majandusnäitajad paigast ajanud.

Tesla pingutused kõiki Muski suure suuga antud lubadusi täita on avaldanud koledat mõju ettevõtte kasumlikkusele ja võlakoormale. Ja ilmselt ei tule paremad ka selle kvartali arvud. Mina igatahes julgen ennustada, et võla kasvus ja kahjumi suuruses lööb Tesla üle möödunud kvartali rekordid.

Ma pole siiani julgenud Tesla karude sekka ilmuda, sest minu hinnangul hoiab aktsia hinda püsti usk, mitte äri. Ja usk on üks võimas asi. Kuni see murenema hakkab, mis nüüd ka juhtuda võib.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9643,26 eurot

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9679,21 eurot

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Hetkel kuum