Läänemetsa jutust maksurahu nooti ei kõla

    Siseministri ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Lauri Läänemetsa nentimust mööda haigutab riigieelarves ka pärast automaksu ja plaanitava magustatud jookide maksu jõustumist auk, mille lappimata jätmine kujuneks lõpuks veelgi valusamaks. Esisotsi meelest võiks puudujääki vähendada laiapindse riigikaitsemaksuga, millega õnnestuks aastas koguda sadu miljoneid eurosid.

    Äripäeva raadio otsesaate „Kuum tool“ külaliseks olnud Läänemets vastas saatejuhi küsimusele, kas uute maksude ja määradega on nüüd nähtavaks tulevikuks kõik, nii: „Kui me ühiskonnana lepiks, et me laseme riigieelarve miinuses olla ja sellel järjest suureneda – natuke selline Kreeka või Itaalia tee –, siis võiksime öelda, et nendega on kõik. Aga seni, kuni on poliitikuid, kes julgevad tunnistada, et see auk tuleb kuidagi kinni panna /…/, siis kahjuks on selleks katet vaja. Minu isiklik seisukoht, mida me [sotsid – toim.] oleme koalitsioonis korduvalt väljendanud, on see, et ärme tee pisikesi maksumuudatusi, millega suurt probleemi ei lahenda.“

    Läänemets jätkas, et laiapindne julgeolekumaks oleks aus, sest kõik panustaksid ja võidaksid sellest. Tema hinnangul tuleks niisuguse koormisega maksustada tulu, mitte tarbimist.

    Saates tehti lähemalt juttu ka kavandatavast nn magusamaksust ning teisest rahandus- ja majanduspoliitilistest valikutest, samuti viimasel ajal palju kõneainet pakkunud varjendite nõudest.

    Ühtlasi kommenteeris Lauri Läänemets parajasti kerivat poliitskandaali. Eesti Ekspress kirjutas pühapäeval, et reformierakondlasest justiitsminister Kalle Laanet on riigi peaprokuröri Andres Parmase ja mitme tema kolleegi väitel sekkunud süsteemselt eri kriminaalasjade menetlusse. Jutt käib Slava Ukraini, Elmar Vaheri ja Eerik Heldna ning Ain Seppikuga seotud kriminaalasjadest.

    Siseminister Läänemets rõhutas, et ses asjas tuleb selgesti eristada kahte küsimust: kas justiitsminister on sekkunud prokuratuuri töösse ning kas ta on survestanud peaprokuröri ametist lahkuma. Esimese puhul tuleb täpselt välja selgitada, mida minister on öelnud või teinud – kas andnud mõista, et prokuratuur peaks midagi teistmoodi tegema, või tundnud lihtsalt oluliste menetluste vastu huvi. Ent kui Laanet on püüdnud Parmast ametist lahkuma panna, siis see tekitab Läänemetsa sõnul igal juhul küsimusi, sest peaprokuröri väljavahetamist valitsuses arutatud ei ole.

    Pikemalt saab kuulata „Kuuma tooli“ saatest. Lauri Läänemetsa intervjueeris Karl-Eduard Salumäe.

    Foto autor: Andras Kralla

    • Kuum tool
    • 11.03.2024
    KIIRUS:
    Läänemetsa jutust maksurahu nooti ei kõla
  • Hetkel kuum