Ekspert: seakasvatus on osa toidujulgeolekust

    Tänases saates on külaliseks Anu Hellenurme, kes oktoobrist juhib Eesti Tõusigade Aretusühistut. Lisaks on ta pikka aega juhtinud põllumajandussöötade tootmisega tegelevat ettevõtet Anu Ait.

    Anu Hellenurme on aastaid vedanud ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja lihatoimkonda ning on lihatootmise köögipoolega hästi kursis. Teda paneb muretsema, et kuigi oleme pika ajalooga seakasvatusmaa, ei kata meie lihatoodang meie oma tarbimist ja oleme sunnitud liha hoopiski sisse vedama. Samas annaks sisseveetava asendamine meie omatoodetud lihaga meile olulise majandusliku võidu.

    Samuti on meie seakasvatajad võrreldes Lääne-Euroopa seakasvatajatega ebasoodsas olukorras. Selle põhjustavad nii erinevused põllumajandustoetustes kui ka erinevad müügitingimused, mis osalt on põhjustatud seakatkust.

    Lahenduseks oleks Anu Hellenurme hinnangul meie ostueelistuste muutumine – tarbijatena peaksime eelistama kodumaist kaupa, mitte odavalt sisseveetud liha. „Keegi maksab ju vahe kinni ja on kurb, kui seda teeb meie tervis,“ räägib Hellenurme. Saates pakub Hellenurme välja ka lahendusi, neist  olulisem oleks ühistegevus lihaturul. Saadet juhib Toomas Kelt.

    • Kasvupinnas
    • 12.10.2021
    KIIRUS:
    Ekspert: seakasvatus on osa toidujulgeolekust
  • Hetkel kuum