Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mis on uudist tööstusrobotite maailmas?

  ABB kontsern toodab universaalseid roboteid, mida partnerid integreerivad robotliinidesse ja paigaldavad tööstuses.Foto: ABB

  Tööstuskontsern ABB on robotiseeritud tootmis- ja tööstusliinide valdkonnas olnud teenäitaja juba 1974. aastast, kui nime ASEA all valmistati maailma esimene täielikult elektrilise mikroprotsessorjuhtimisega robot IRB 6.

  Kui varem pidid robotiliinid olema kaitstud turvaaedadega, siis tänased ohutud robotid võib panna inimestega koos tööle.

  Muide, needsamad üle 30aastased robotiliinid töötavad Rootsi ettevõtetes tänini. Mis on aga tööstusrobotite trendid täna ning kuhu ollakse teel, tutvustab ABB ASi projektijuht Silver Kalve.„Võrreldes varasemate aastatega muutuvad tööstusliinide robotid aina kiiremaks ja paindlikumaks. Robotitele lisatakse tihemini väliseid andureid ning masinnägemissüsteeme. Samal ajal ei anna tootjad järele käsitsemis- ja kasutusmugavuses – kõikide väliste seadmete programmeerimine on kokku viidud ühte rakendusse, mis võimaldab uut ülesannet koostada või kolmemõõtmeliselt lausa järgmist robotliini projekteerida, samal ajal kui robot veel eelmist tööoperatsiooni teostab. Väiksemaid roboteid saab ka füüsiliselt ise liigutada ning õpetada tööd tegema konkreetseid harjutusi ette näidates, mitte enam ainult arvutis programmeerides,“ räägib Kalve ja toob näiteks ABB koostööroboti, mille ühest kohast mingi eseme võtmisel ja seda teise kohta panemise väljaõpetamisel saab robotit käega liigutada, seejärel iga liigutuse ühe nupuvajutusega salvestada ning robot jätab trajektoori meelde.Inimese ja roboti aina suurem koostöö, töötamine sõna otseses mõttes teine­teise kõrval, on teine oluline automaatikamaailma arengusuund. Kui varem pidid robotiliinid olema kaitstud turvaaedadega, siis tänased ohutud robotid võib panna inimestega koos tööle. ABB on oma sellistele koostöörobotitele nimeks pannud YuMi (nimi tuleb inglise keele sõnadest „you“ ja „me“).YuMi robotid on varustatud anduritega, mis tuvastavad kokkupõrke inimesega ning kaetuna pehme kummiga ei ole kokkupuudet tunda rohkem kui tavalist müksu küünarnukiga. Kui varem võttis pärast „turvaintsidenti“ roboti uuesti töölepanek palju aega, siis täna piisab vaid nupuvajutusest, et taastada tööolukord. Inimese ja roboti kõrvuti töötamisest on kasu suur, sest osa tööd saab ära teha inimene, samal ajal kui üksluised pingerikkad või ülimat täpsust vajavad ülesanded saab jätta robotile. Robotite täpsust ilmestab liigutuste korratavus, mis on mikromeetrite suurusjärgus. ABB tänane suurim robot on 800 kg kandevõimega, kuid suudab seejuures paigutada seda raskust juuksekarva laiuse korratavusega.
  Lisaks uute robotite tarnimisele tegeleb ABB ka olemasolevate robotite hooldusega.Foto: ABB
  Iga tootmine vajab spetsiifikale omast robotiseeritud tootmisliini
  ABB kontsern toodab universaalseid roboteid, mida partnerid integreerivad robotliinidesse ja paigaldavad tööstuses. Spetsiifilisemates valdkondades nagu elektroonikatööstus või täppiskeevitus tegeleb ABB ka kogu projektiga algusest lõpuni. Eestis pakub robotlahendusi ettevõtte automaatika-projektide osakond, mis läheneb kliendi probleemidele ja ülesannetele laiemalt kui ainult robotid, pakkudes tehaseautomaatika-alaseid võtmed-kätte-lahendusi alates lähteülesannete koostamisest ja projekteerimisest kuni valmistamise ja paigaldamiseni.„Eestis paigaldame keskmiselt kümme robotiliini aastas ning teeme koostööd otse lõppklientidega,“ ütleb Silver Kalve. ABB automatiseeritud tööstusroboteid on nii meie toidu-, metalli- kui ka puidutööstuses. Läbi aegade on ABB roboteid kasutatud nii lihtsamate tõstmistööde kui ka keerulisemate ülesannete, näiteks täisautonoomsete kooste- ja katsetusliinide jaoks.„Meie üks suurematest projektidest Eestis on Salutaguse Pärmitehase pakke- ja laohoone varustamine kolme roboti ning konveierliinidega. Uue pakke- ja laohoone lõpptoodang liigub mööda konveierliini ning pakitakse euroalustele. Palletiseerimine on äärmiselt üksluine ja inimeste jaoks raske töö ning oleme samalaadseid probleemilahendusi tarninud ka teistele Eesti ettevõtetele,“ räägib Kalve.Siinsel turul üle 25 aasta tegutsenud ABB roboteid on täna Eestis üle 100. Lisaks uute robotite tarnimisele tegeleb ABB ka olemasolevate robotite hooldusega, kaasa arvatud need, mis on toodud siia kasutatuna, kui Lääne-Euroopa tööstused on otsustanud oma tegevuse Eestisse tuua või lihtsalt oma liinid maha müünud.
  ABB kontsern toodab universaalseid roboteid, mida partnerid integreerivad robotliinidesse ja paigaldavad tööstuses.Foto: ABB
  „Meie robotid on kõige tuntumad, olles end tõestanud töökindlate ning lühikese tasuvusajaga automaatikasüsteemidena. Ettevõte, kes suudab hoida robotid töös pea 24 tundi päevas, võib üsna tõenäoliselt investeeringu tagasi teenida juba vähem kui aastaga. Robotid saab ühildada automaatikasüsteemidega teistelt tarnijatelt ABB tarkvaralahendustesse ning kogutud info põhjal on võimalik juhtida tootmist, planeerida ressursse ja analüüsida toodangut, kuid samas ka varundada robotite programmi ning võrrelda oma seadmete tootlikust sarnaste robotitega üle maailma,“ tutvustab projektijuht, lisades, et efektiivne ja täisautomaatne tootmine käibki nii, et tellimuse saabudes hakkab robot automaatselt tootma.
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.