28. november 1995 kell 22:00

Kasutate turu teenuseid?

Mina ostan turult toitu küll, seal on võimalik valida suurema kaubasortimendi hulgast. Tõsi küll, kohatine räpakus ja mustus turul häirib. Aga ma kasutan turu teenuseid kindlas kohas, kus sanitaarne olukord on kõige positiivsem, endisel keskturul. Arvan, et turul müüdava kauba sortimenti ei tuleks piirata. Küll aga peaks tugevdatama kontrolli kauba kvaliteedi üle, seda ka poes.

Turud peaksid siiski jääma. Ka suuremad jae- ja hulgimüügikohad on üles ehitatud põhimõttel, et kõike on võimalik osta samast kohast. Raske öelda, kas ma suurte selvehallide tekkimisel siiski turust loobuksin.

Soovides keelustada turu levikut ja piirata turul müüdavate kaupade sortimenti saevad hulgikaupmehed oksa, millel nad ise istuvad. Nad ei saa eksisteerida ilma meieta. Inimene peab ise valima, kust ta oma kaupa ostab. Poel on küll omad väljaminekud, mis tõstavad seal müüdava kauba hinda, kuid samas pole jaemüüja näiteks sõltuv ilmastikust. Mina aga vihmaga müüa ei saa. Samas saab pood tagasi ka käibemaksu, mida mina hulgimüüjalt kaupa ostes ja seda turul müües tagasi ei saa. Ma ei saa aru, miks on hulgikaupmehed turgude leviku vastu. Mõned neist on hinnad väga alla lasknud.

Kahjuks olen ma napp tu-rulkäija. Olen korra käinud Kadaka turul ja see oli üsna eemaletõukav. Mul jäi mulje, et kõikjal on järjekorrad. Samas oli aga näha, et kaubavalik oli üllatavalt hea, kuid ma ei näe turul mingit aja ja raha kokkuhoiu võimalust, mistõttu parem väldin turgu. Minule seostub turg puhtuse ja valges kitlis naeratava memmega.

Mul puudub ülevaade, kuipalju on turukaubandus turu alt väljunud, kuid ilmselt on olukord üledramatiseeritud. Turumajandus reguleerib selle turunduse ise ära. Las turud voogavad, ma ei ole seda meelt, et nad ära tuleks keelata.

Ei kasuta. Ma ei aja taga hinda. Otsin pigem hinna ja kvaliteedi suhet. Kui turge kontrollivad kahtlase taustaga inimesed ja need tulud lähevad sinna, siis see oleks paha. Aga konkurents -- igal kümnel juhul -- las olla.

Põhjus, miks kauplused ei suuda turgudega konkureerida, on see, et väga paljud ostavad oma kaupa ka suurtest supermarket'itest ja väikestel kauplustel läheb kehvemini. Mina näiteks oma elukohalähedasest kauplusest ei osta, kaks korda olen sealt praaki saanud. See aga, et nõrgemad välja surevad, on normaalne. Kui inimene tahab turult osta -- jumal tänatud.

Hetkel kuum