10. detsember 1995 kell 22:00

Soomlased meelitasid Ookeani laevakapteneid

«Soome pankade esindaja saatis telegrammi, milles palus leppida kokku neutraalse sadama suhtes,» rääkis Stralsundi kapten Anatoli Avdejev. «Tunti huvi, kui palju palka on meeskonnal saamata, ja lubati enamik teki- ning masinameeskonda tööle võtta. Soome pankade esindaja soovis kiiret vastust ja andmeid laeva asukoha kohta.»

Ookeani peadirektori Jakob Rangi sõnul võtsid nii Stralsundi kui Eestiranna kapten kohe temaga ühendust. «Andsin korralduse mitte anda eetri kaudu mingeid andmeid laeva asukoha kohta,» lisas Rang.

Stralsund jõudis Tallinna reidile 7. ja Eestirand 9. detsembril. «Vähemalt need laevad on nüüd kindlalt pankrotivara hulgas,» rõõmustas Ookeani pankrotihaldur Arno Mägi.

Soome pankade esindaja, advokaadibüroo H. Hedman & Co jurist Kalle Pedak kinnitas, et tema ei tea laevadega ühenduse võtmisest midagi.

Ookeani vara koosneb kaheksast laevast, peahoonest ja varustustalituse varast. Kolm laeva asub praegu Aafrikas, neist kaks on aresti all. Kolmest Tallinna sadamas seisvast laevast õnnestub Mägi arvates müüa kaks vaid vanarauaks. «Tegelikult on üks laev veel Indias. See laev on korraga kahes laevaregistris, nii Eesti kui India omas. See on arusaamatu, nii ei tohiks olla,» lisas Mägi.

Mägi sõnul laekusid kohe pärast 24. novembril toimunud Ookeani võlausaldajate esimest üldkoosolekut, kus otsustati ettevõte likvideerida ja vara müüa, laevade ostmise avaldused. Mägi ei öelnud, kes on potentsiaalsed ostjad, lisades vaid, et nad on väljastpoolt Eestit.

Kalle Pedak kinnitas, et nad vaidlustasid võlausaldajate esimese üldkoosoleku otsused ja tegid Tallinna linnakohtule sellekohase avalduse. «Taotleme, et Soome pankade õigusi võetaks arvesse, sest pangad on seaduslikud võlausaldajad. Taotleme võlausaldajate koosoleku otsuste tühistamist, sest koosolek ei toimunud kooskõlas pankrotiseadusega,» kommenteeris Pedak.

Ookeani pankrotihaldurid ei arvestanud Soome pankade nõuet vara ja võlgade nimekirjas. Pedaku väitel põhineb Soome pankade nõue seadusjõus oleval lepingul, millega Ookean on võtnud kohustuse tasuda ligi 14 miljonit USA dollarit ühisettevõtte Esva võlast pankadele. Pedaku sõnul on seadusjõus ka pandileping, mille kohaselt panditi viis Ookeani laeva pankadele.

Hetkel kuum