18. jaanuar 1996 kell 22:00

Lihatöösturid plaanivad ühist eksporti

Eelmisel reedel peetud koosviibimisel leppisid Adavere, Tallinna, Tartu, Pärnu, Nõo ja Saaremaa lihatööstus ning AS Karree põhimõtteliselt kokku ühise ekspordipoliitika teostamises.

ASi Adavere Lihatööstus tegevdirektori Harri Nukke sõnul ähvardab suuri lihatööstusi juhul, kui ei leita välisturgu, oht pankrotistuda. Selle tingib ligi 60% söödavilja kallinemine viimastel kuudel, mis on välja suretanud mitmeid väiksemaid seafarme ning ähvardab samaga ka suuremaid sea- ja veiselihatootjaid.

Vastu tulles tootjatele on paljud lihakombinaadid viimasel ajal tõstnud oma kokkuostuhindu, mis tähendab aga ka väljamüügihindade tõusu. «Kui selline tendents jätkub, siis ei suuda me oma toodetega Eesti turul läbi lüüa ning vajame kanaleid minekuks välisturule,» ütles Nukke.

Nukke väitel võimaldavad nii Venemaa kui ka Valgevene ja Ukraina turud Eesti lihatoodetele konkurentsivõimelist müüki. «Käivad ka jutud, et Venemaal tulevad tollimaksud uuesti ülevaatamisele,» lausus ta.

Tartu lihakombinaadi direktor Ilmar Ulp tõdes, et Venemaal suudavad läbi lüüa poolfabrikaattooted, delikatessvorstid ning suitsusingid. Kindlasti ei õnnestu seal müüa tavalist keedu- ja suitsuvorsti.

Nõo lihatööstuse juhatuse esimees Toomas Kruustük ütles, et nemad on ekspordialasest koostööst teiste kombinaatidega huvitatud eelkõige seetõttu, et üksi ei suudeta suuri ekspordimahte täita ning väikeste partiide eksportimine läheb mõttetult kulukaks.

Ühises ekspordikoostöös ei soovinud osaleda Rakvere ja Valga lihakombinaadid, kes eelistavad jätkata turustuspoliitikat idaturul iseseisvalt.

Harri Nukke prognoosis esimese lihatoodete ühispartii teele läkitamist kõigi seitsme lihakombinaadi poolt juba tänavu märtsikuus.

Hetkel kuum