31. jaanuar 1996 kell 22:00

Davosi foorum arutab maailma majandusasju

26. ülemaailmne majandusfoorum toimub Davosi konverentsikeskuses tuleva teisipäevani. Kohale saabub ligi 200 ministrit ning enam kui 40 riigipead või valitsusjuhti ning samuti tuhatkond ärimeest, kelle osavõtumaks ulatub 20 000 dollarini.

Täna sõidavad Davosi ka Eesti peaminister Tiit Vähi ja majandusminister Andres Lipstok. Valitsuse pressinõunik ütles BNSile, et peaminister Vähi juhib diskussiooni reedel maailma majandusküsimusi käsitleval plenaaristungil.

Vähi kõneleb ka Läänemere piirkonna probleeme käsitleval Baltimaade ja Põhjamaade ühisistungil. Lisaks on peaministril Davosis kavas mitu kahepoolset kohtumist.

Seekordsel konverentsil on kaks päeva pühendatud Balkani probleemidele pärast Bosnia rahulepingu sõlmimist ning kohtumisel osalevad Bosnia, Horvaatia ja Jugoslaavia peaminister. Diskussioonides osalevad ÜRO suursaadik Richard Holbrooke, rahvusvaheline konfliktivahendaja Carl Bildt ning miljardär George Soros.

Euroraha debatis osalevad muu hulgas Prantsuse Panga president Jean-Claude Trichet, Euroopa majandusvolinik Yves-Thibault de Silguy ja Saksamaa liidupanga president Hans Tietmeyer ja Euroopa komisjoni esimees Jacques Santer.

Davosi foorum oli üks esimesi maailma majanduskonverentse, kus hakati käsitlema postkommunistlike Ida-Euroopa majanduste reformimist.

Alates Berliini müüri langemisest 1989. aastal on foorum tõmmanud ligi Ida-Euroopa poliitikuid vahetama ideid lääne kolleegidega ning otsima uusi investeeringuid.

Üks selle aasta suuremaid tõmbenumbreid Davosis on ilmselt Microsofti juhatuse esimees Bill Gates, kes kõneleb multimeediast. REUTER-BNS

Hetkel kuum