8. veebruar 1996 kell 22:00

Rakke peatab lubjatootmise

Lehtla väitel on lubjatehase ahju seiskamine põhjustatud lao täitumisest. «Kaheksasada tonni lupja tuleb kuu jooksul maha müüa, sest niikaua säilib toodang betoonpunkris,» arvestas Lehtla.

Ta rääkis, et veebruaris on Kehra tselluloosi- ja paberitehase omanik AS Horizon tellinud 146 tonni lupja, AS Nitrofert 21 tonni ja AS Tartu Maja 11 tonni. Lehtla sõnul on tehas võimeline ööpäevas tootma kuni 340 tonni lupja.

Rakke tehase peadirektori kinnitusel 60 töölisest kedagi puhkusele ei saadeta. «Karjäär töötab ja killustikku toodame edasi,» tõdes Lehtla tööliste ümberpaigutamise vajadust.

Tehase taaskäivitamine toob endaga kaasa lisakulutusi johtuvalt ahjude kulumisest temperatuuri kõikumisel ja gaasikulust käivitamisel. «Valmis lupja saab alles kolmandal päeval pärast ahju käivitamist,» ütles Lehtla.

Teine lupja tootev tehas Eestis -- AS Silikaat -- toodab seda ainult oma tarbeks ja seetõttu mingeid häireid lubjaahjuga pole, kinnitas Silikaadi tootmisdirektor Indrek Aaver. «Pole ka mingit vajadust lupja ladustada,» kinnitas ta.

Aaver lisas, et telliste turustamisel probleeme pole. See lubab töös hoida veel viimasena Eestis töötavat lubjaahju.

Juba pikemat aega ei tööta kolmanda Eesti lubjatootja -- Palivere tehase -- ahjud.

Hetkel kuum