21. veebruar 1996 kell 22:00

Hansa Kindlustus on kindlustusturu suurüllataja

«Meie ei pea positsioonisõda,» kinnitas Hansa Kindlustuse tehniline direktor Olev Saadoja. Tema sõnade kohaselt on Hansa Kindlustuse jaanuari tulemus tavalise rutiinse töö vili. Hea müügitulemuse ühe põhjusena nimetas Saadoja mitmete klientide pikendatud lepinguid.

Saadoja lisas, et tema hinnangul ei ole müügi pingerea järgi kindlustusseltside edukust hinnata päris õige. «Mõni kiitleb, et saavutas ülisuure müügimahu, kuid olgu ka mees ja saagu nende riskidega hakkama,» sõnas Saadoja.

Kui võrrelda kuue suurema müügimahuga kindlustusseltsi jaanuaris kogutud preemiate ja makstud hüvitiste suhet, siis selgub, et nende kindlustusseltside kahjusus, kes kohustusliku liikluskindlustusega ei tegele (Hansa, Seesam), oli teistega võrreldes äärmiselt väike.

Jaanuaris toimus kindlustusturul ka teisi olulisi turuosade muutusi.

Lisaks Hansale suurendas oma turuosa ka Seesam, kes on ettevõtete vara kindlustamise alal tõusnud Hansa ja senise turuliidri Balti Kindlustusseltsi (Bico) ees juhtpositsioonile.

Hansa Kindlustuse peadirektori Olavi Laido sõnul on Hansa ettevõtete vara liigis esimene, sest statistikas lisatakse siia ka vabatahtlik autokindlustus, millega Hansa ei tegele.

Laido sõnas, et ettevõtete vara liigispetsiifikat arvestades Hansa osakaal järgmistel kuudel mõnevõrra väheneb.

Jaanuaris kogutud preemiate mahu põhjal, mis oli 62,8 miljonit krooni, võib arvata, et ekspertide 1996. aasta turumahu prognoos 730 miljonit krooni on konservatiivne ja turumaht võib küündida 750 mln kroonini.

Eelmisel aastal kogusid kõik Eesti kindlustusseltsid kokku 501,9 miljonit krooni.

Elukindlustusturu maht oli jaanuaris 4,1 miljonit krooni, millest 2,7 miljonit krooni preemiaid kogus RAS Eesti Kindlustus.

ASA Kindlustuse peadirektor Sergei Net?ajev prognoosis käesoleva, 1996. aasta elukindlustusturult kogutavaks preemiate ko- gumahuks 67 miljonit krooni.

Elukindlustusturu elavnemist ei saanud selle aasta jaanuaris täheldada, kuid lähikuudel peaks selles kindlustusvaldkonnas tegevust alustama kaks uut hiljuti litsentsi saanud kindlustusseltsi -- Bico Elukindlustus ja Hansapanga Kindlustus.

Hetkel kuum