13. juuni 1996 kell 22:00

Valitsusside ärikliendid võtab üle Eesti Telefon

Eesti Telefoni põhiomaniku RE Eesti Telekom peadirektori Toomas Sõmera sõnul lähevad Eesti Telefoni võrku üle kõik valitsusasutuste sidet korraldava valitsusside kommertskliendid. Ta ütles, et see otsus tehti pärast pikki läbirääkimisi valitsusside, Eesti Telefoni, riigikantselei ning teede- ja sideministeeriumi juhtivtöötajate vahel.

Kokkuleppe tulemusena lähevad Eesti Telefoni võrku täielikult üle sellised suurtarbijad nagu Tallinna Pank, mobiilsideoperaator Radiolinja Eesti, uudisteagentuur Baltic News Service (BNS), Eesti suurim arvutitootja Microlink, arvutifirma Baltic Computer Systems, turvafirma Eesti Julgestusteenistuse AS ESS ja taksoteenuseid pakkuv VIP Takso AS.

Riikliku valitsusside direktor Jaak Lippmaa ei soovinud Äripäevale kommenteerida käimasolevat klientide üleminekut. «Meil on peaministriga kokkuleppe, et me ei kommenteeri seda enne, kui kõik on selge,» lausus Lippmaa.

Tema sõnul peaks klientide ülemineku küsimus kommenteerimisvalmis olema lähema kümne päeva jooksul.

Toomas Sõmera sõnul õnnestus Eesti Telefonil läbirääkimiste tulemusena kätte saada ka üks osa valitsusside võlast. Ligi kaheksa miljoni kroonisest võlast maksti Eesti Telefonile ära 1,6 miljonit krooni.

Uudisteagentuuri BNS juhatuse esimees Allan Martinson lausus, et tal ei ole midagi Eesti Telefoni võrku ülemineku vastu, kuid kui Eesti Telefon peaks soovima BNSi numbreid muuta, kaaluvad nad kuni sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuva kompensatsiooninõude esitamist.

«Seda selleks, et saada tagasi uute numbrite reklaamimisele tehtud kulutusi,» lausus Martinson.

Riikliku valitsusside tegevuse põhieesmärk on valitsusasutuste elekterside korraldamine. Praegusel ajal tegeleb valitsusside nii telefon-, andme-, raadio- kui satelliitsidega. Valitsusside kindlustab sidega nii peaministrit, siseministrit, kaitseministrit kui vabariigi presidenti.

Viimasel ajal on tulnud aga ette häireid valitsusside klientideks olevate asutuste side osas. Häirete üle telefonsides on kaevanud nii riigikantselei, välisministeerium kui presidendi kantselei. Välisministeeriumi haldusdirektor Kalle Kuusik ütles, et välisministeeriumis on olnud arutusel võimalik telefonsidet kindlustava partneri vahetus.

Kuni Eesti Telefoni ja valitsusside vahel saavutatud kokkuleppeni kasutasid valitsusside telefonivõrgu teenuseid nii riigi- kui kommertsasutused.

Valitsusside kritiseerijate sõnul ei tegele ükski valitsussideasutus maailmas kommertsteenuste osutamisega. Sealjuures ei maksnud erafirmad kasutatud telefoniteenuste eest raha mitte valitsussidele, vaid arveldusfirmale AS Sheppe.

Valitsusside rolli üle puhkenud vaidluste käigus moodustati ka spetsiaalne komisjon, mis üritab täpsemalt määratleda valitsusside rolli ja viia see seejärel riigikogu ette arutamiseks. Komisjoni juhib riigisekretär Uno Veering.

Äripäeva andmetel on komisjoniliikmete seas olnud arutusel ka valitsusside telefonivõrkude täielik üleandmine Eesti Telefonile.

Hetkel kuum