• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Duuma seab tõkkeid välisinvesteeringutele

  Eelnõu tagasilükkamine takistab miljardilisi investeeringuid Venemaa energeetikasektorisse ning pärsib Boriss Jeltsini jõupingutusi välisinvesteeringute mahu suurendamisel.
  Kinnitamata jäi ka leiukohtade nimekiri, kus välisfirmadel on õigus naftat ammutada toodangu jaotamise kokkuleppe alusel. Duuma julgeolekukomitee esimees Valeri Iljuhhin ütles, et Jeltsini pakutud eelnõu annaks välisfirmade kätte 213 maavarade leiukohta, millega Venemaa kaotaks kontrolli 38 protsendi naftavarude üle.
  «Toodangu jaotamise seadus võib tõsiselt kahjustada Venemaa majanduslikke huve ning riiklikku julgeolekut,» ütles Iljuhhin.
  Eelnõu tuleb uuesti hääletusele oktoobris. Vahepeal seiskab edasilükkamine mitu toodangu jaotamise kokkuleppel tuginevat projekti, nagu hiigeltehingu USA Texaco Corpi juhitava väliskonsortsiumiga. Timan-Pet?ora naftaprojekt tooks Venemaale 50 aasta jooksul 45 miljardi dollari ulatuses investeeringuid.
  Toodangu jaotamise kokkulepped, mida mitmes riigis laialt kasutatakse, tähendavad lepingut, kus ettevõtted finantseerivad ning arendavad naftatootmist, saades vastu õiguse müüa osa toodetud naftast kulude katteks ning kokkulepitud kasumi saamiseks. Ülejäänud nafta läheb riigile, mis saab toodangult ja kasumilt veel ka rojalteid ning maksutulu.
  Venemaa on teatanud, et loodab 1996. aasta välisinvesteeringuid vähemalt kahekordistada mulluse kahe miljardi dollariga võrreldes. USA arvele langeb umbes kolmandik koguinvesteeringutest.
  Samas on USA naftakompaniid seni investeerinud vaid 800 miljonit dollarit kõrvutatuna 60 miljardi dollariga, mida on kavas Venemaa naftatööstusesse investeerida pärast seda, kui seadusandlik baas on loodud. REUTER-AP-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.