28. juuli 1996 kell 22:00

Duuma seab tõkkeid välisinvesteeringutele

Eelnõu tagasilükkamine takistab miljardilisi investeeringuid Venemaa energeetikasektorisse ning pärsib Boriss Jeltsini jõupingutusi välisinvesteeringute mahu suurendamisel.

Kinnitamata jäi ka leiukohtade nimekiri, kus välisfirmadel on õigus naftat ammutada toodangu jaotamise kokkuleppe alusel. Duuma julgeolekukomitee esimees Valeri Iljuhhin ütles, et Jeltsini pakutud eelnõu annaks välisfirmade kätte 213 maavarade leiukohta, millega Venemaa kaotaks kontrolli 38 protsendi naftavarude üle.

«Toodangu jaotamise seadus võib tõsiselt kahjustada Venemaa majanduslikke huve ning riiklikku julgeolekut,» ütles Iljuhhin.

Eelnõu tuleb uuesti hääletusele oktoobris. Vahepeal seiskab edasilükkamine mitu toodangu jaotamise kokkuleppel tuginevat projekti, nagu hiigeltehingu USA Texaco Corpi juhitava väliskonsortsiumiga. Timan-Pet?ora naftaprojekt tooks Venemaale 50 aasta jooksul 45 miljardi dollari ulatuses investeeringuid.

Toodangu jaotamise kokkulepped, mida mitmes riigis laialt kasutatakse, tähendavad lepingut, kus ettevõtted finantseerivad ning arendavad naftatootmist, saades vastu õiguse müüa osa toodetud naftast kulude katteks ning kokkulepitud kasumi saamiseks. Ülejäänud nafta läheb riigile, mis saab toodangult ja kasumilt veel ka rojalteid ning maksutulu.

Venemaa on teatanud, et loodab 1996. aasta välisinvesteeringuid vähemalt kahekordistada mulluse kahe miljardi dollariga võrreldes. USA arvele langeb umbes kolmandik koguinvesteeringutest.

Samas on USA naftakompaniid seni investeerinud vaid 800 miljonit dollarit kõrvutatuna 60 miljardi dollariga, mida on kavas Venemaa naftatööstusesse investeerida pärast seda, kui seadusandlik baas on loodud. REUTER-AP-ÄP

Hetkel kuum