31. juuli 1996 kell 22:00

Vana Toomas on pahandanud ettevõtjaid

Raekoja platsi lähedal Vanaturu kael 5 juveelikauplust pidava ASi Goldman direktor Toivo Aalja ütles, et neljapäeval said nad käsu ette teatamata sulgeda kauplus. Aalja sõnul oli neile küll teada, et Vana Toomast hakatakse vahetama, kuid kaupluse sulgemisest ei informeerinud neid keegi. Aalja ütles, et hommikul kauplusesse tööle tulnud töötajatele öeldi vaid, et esialgu ei pidanud aeda küll Vanaturu kaela paigutatama, kuid lõpuks peeti seda ikkagi vajalikuks.

Aalja sõnul saatis ta kohe järelepärimise torni vahetust korraldanud ASile Stinger. Reedel saatis Stingeri juhatuse esimees Mati Maanas ASile Goldman vastuse, et Aalja pahameel olevat adresseeritud valesti, sest Raekoja platsi sulges ME Tallinna Raekoda. Linnavalitsusest öeldi Aaljale tema enda sõnul, et vahetustööde peatöövõtja on AS Stinger, kellele anti korraldus töö teostada ning teha ka vajalikud kooskõlastused.

Toivo Aalja ütles, et kummaline on, et kui eraettevõtja soovib linnas mingeid töid teha, peab ta asja igati koos-kõlastama, kuid linnavalitsuse puhul see nõue ei kehti. «Meil käib kohati ikka sotsialistlik tegevus,» lisab ta. Aalja väitel ei tekitada talle nii suurt meelehärmi päevakäibest ilma jäämine, vaid hoopis linna suhtumine eraettevõtjatesse.

Aalja sõnul ei oska ta praegu öelda firmale tekitatud täpset kahju, kuid tema sõnul on kaupluse päevane käive keskmiselt 30 000 krooni.

Palju tüli tekitati sellise käitumisega nendele klientidele, kellel puudus võimalus kätte saada tellimustöid, ning ka teistele külastajatele.

Vanaturu kaelas kauplust omava ASi Kaarmanni KPL direktori Tõnu Jaanvere sõnul on nende päevakäive keskmiselt 40 000, mis jäi neljapäeval olemata.

Toivo Aalja ja Tõnu Jaanvere sõnul ütlesid töömehed neile selgituseks, et torn vajab ju vahetamist. Mõlemad mehed kinnitasid reedel, et neil on selle üle hea meel, et Raekoda uue torni saab, kuid linn võiks asja ajada tsiviliseeritud moel.

Aalja sõnul esitavad nad ME-le Tallinna Raekoda kui tööde tellijale taotluse korvata Goldmanile 29 000 krooni, mis jäi poe sulgemise tõttu saamata.

ASi Stinger kontoris ei võtnud reedel keegi telefoni. Mingit kommentaari ei õnnestunud saada ka Tallinna Raekoja juhtkonnalt.

Hetkel kuum