4. august 1996 kell 22:00

Jätkub Kaug-Ida kaevurite streik

Kaevurid, kes olid Boriss Jeltsini peamised toetajad, ei ole palka saanud aasta algusest peale. Ametiühingud hakkavad homme arutama streigi võimalikku laiendamist üleriiklikuks aktsiooniks.

Juba on lisaks Kaug-Ida kaevuritele streikimist alustanud ka Venemaa teiste piirkondade kaevurid, kaasa arvatud Donbassis. Kaevurite ametiühingute sõnul jätkatakse streike seni, kuni palgavõlad on likvideeritud.

Venemaa esimene asepeaminister Vladimir Kadannikov teatas, et valitsus on eraldanud 50,7 mld rubla (9,7 mln dollarit) Vaikse ookeani piirkonna kaevuritele palkade maksmiseks. Täna kantakse kaevuritele ja energeetikasektori töötajatele üle täiendavad 77 miljonit rubla. Varem on valitsus lubanud eelarvest eraldada 45 mld rubla.

Venemaa juhtiva söetööstusettevõtte Rosugol direktori Juri Malõshevi sõnul ulatub piirkonna palgavõlgnevus 79 miljardi rublani. Malõshevi sõnul võlgnetakse kaevandusettevõtetele kogu Venemaal 6,8 triljonit rubla, mis on peamine palgavõlgnevuste tekkimise põhjus. Kümne olulisema kaevanduse töötajad on juba streigiliikumisega ühinenud.

Kaevurite streik heidab varju Boriss Jeltsini ametissepühitsemise tseremooniale 9. augustil, kuna valimiste eel lubas president palgavõlgnevused likvideerida. REUTER-ÄP

Hetkel kuum