4. august 1996 kell 22:00

Laevaremonditehase vara avalikule oksjonile

Erastamisagentuuri avalike suhete osakonnast öeldi, et varade eest saab maksta järelmaksuga aastaintressiga 10% ning tasuda kuni 50% erastamisväärtpaberitega maksed, mis sooritatakse enne 1999. aasta 1. jaanuarit. Oksjonist osavõtu avaldusi saab esitada 21. augustini.

Oksjonil saavad osaleda kõik erastamisseaduse §3 sätestatud erastamisõigusega subjektid, kes on eelnevalt tasunud tagatisraha, 10% alghinnast. Laevaremonditehase rendivarade ostjale lähevad üle rendileandja kohustused ja õigused.

Enampakkumisel müüdavate varade senise rentniku Balti laevaremonditehase ASi peadirektor Fjodor Berman sõnas, et loomulikult ei ole see ideaalne viis erastada nii tõsist asja, nagu on laevaremonditehase varad. «Ostjal ei ole ju mingeid kohustusi tööjõu, investeeringute ega ka vara edasise kasutamise suhtes,» nentis Berman.

Samas ta märkis, et oksjonil erastamine on hetkel parim erastamisevariant. Varem toimunud eelläbirääkimistega kirjalikul enampakkumisel jäi arusaamatuks, milliste printsiipide järgi kellegi kasuks valik tehakse. «Nüüd on võitja selgumine kõigile nähtav ja arusaadav,» ütles Berman.

Balti Laevaremonditehase AS osaleb ka ise varade müügi oksjonil.

Fjodor Bermani sõnul moodustavad enampakkumisel müüdavad varad kuni 20 protsenti laevatehase koguvarast.

Laevaremonditehase varade erastamise esimesel katsel käesoleva aasta kevadel pakkus konkursi võitja konsortsiumfirma AS Jaronex varade ostuhinnaks 51 miljonit krooni.

Balti Laevaremonditehase ASi pakkumuses oli varade ostuhinnaks pakutud 35 miljonit krooni.

Kuna konkursi võitja ei suutnud tähtajaks sissemakset sooritada, tühistas erastamisagentuuri nõukogu 5. juunil agentuuri volitused sõlmida Jaronexiga erastamistehing ning otsustas müüa Balti laevaremonditehase rendivarad avalikul enampakkumisel.

Balti Laevaremonditehase ASi rendileping varade kasutamise kohta on tähtajatu, selgitas Berman.

Umbes 1500 töötajaga Balti laevaremonditehase möödunud aasta käive oli üle 300 miljoni krooni.

Bermani sõnul on sellel aastal läinud paremini ning aastakäibeks kujuneb tema sõnul umbes 340 miljonit krooni.

Hetkel kuum