• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia aktsia tõusis heade uudiste toel

  Aktsiate kurss New Yorgi börsil rühkis eelmisel nädalal jõudsasti ülespoole. Paljud börsid esitasid üle-eelmisel nädalal, kui Dow langes, endale küsimuse, kas Dow on põhjast läbi käinud? Nüüd on vastus sellele positiivne. Eelmisel kolmapäeval näiteks tõusis Dow 22,56 punkti, 5718,67 punktini (rekord on 5833,04 punkti 23. maist 1996). Keskmiselt tõusis iga aktsia hind kaheksa senti, tõusjad lõid langejaid suhtes 1386:957. Nokia A aktsia sulgus New Yorgis 1/2 dollarit kõrgemal, 36 3/4 dollari juures. Valmeti aktsia kallines 1/8 dollarit, 31 5/8ni. Rauma aktsia hind langes 1/8 dollarit, 19 1/2 dollarini. Tõus leidis aset ka Nasdaqi börsil, mootoriks olid sellised blue chips aktsiad nagu Intel Corp, Microsoft, America Online, Oracle Corp, MVSI jt.
  Londoni börs oli neljapäeval praktiliselt muutumatu 3814 punkti tasemel FTSE 100-indeksi järgi, ent futuuride hinnad langesid. See võib viia ka börsi enese languseni. Suurematest tegijatest olid Londoni börsil kaks kindlustusseltsi, mis ühinevad. United Friendly aktsia juhtis tõusvate aktsiate nimekirja, ent teise ühineja, Refuge'i aktsia veidi langes. Ühinemisega moodustub kombineeritud grupp turukapitalisatsiooniga 1,46 miljardit naela. Tõusis ka pangasektor. Standard Chartered ja Abbey National panga aktsiad hakkasid taas tõusma pärast kasumivõtmist, mis järgnes pankade headele esimese poolaasta tulemustele. Barclay panga aktsia kallines üheteistkümnendat sessiooni järjest, püstitades rekordi.
  Jaapani aktsiad lõpetasid neljapäeval börsisessiooni järsult kõrgemal tasemel. Nikkei 225-indeks tõusis päevaga 253,72 punkti ehk 1,24%, 20 731,31 punktini. Tõusu taustal leidus ka Jaapani aktsiate müüjaid, kelleks olid peamiselt välisinvestorid. Jaapani oma investorid olid pisut mures USA fondide tõttu, kes on peamised Jaapani aktsiate müüjad. Wall Streeti stabiliseerumine on hoidnud müügilaine siiski ära. Langev sektor oli Jaapanis kindlustus. David Threadgold, BZW Securities analüütik, hindas mitteelukindlustuse aktsiad alla tasemeni «hold». Tokio Marine & Fire Insurance Co langes 20 jeeni 1260ni, Yasuda Fire & Marine Insurance Co langes 11 jeeni, 735ni ja sama tüüpi Dai-Tokyo kindlustuskompanii kaheksa jeeni, 746 jeenini.
  Saksamaa aktsiad olid neljapäevasel börsil taas mõnevõrra kallimad -- DAX-indeks on jätkanud tõusu juba üle nädala. Neljapäeva pärastlõunaks oli DAX-indeks tõusnud 0,33%, 2540 punktini. Saksamaa börsile on iseloomulik, et nii tõusud kui langused on seal väiksemad kui muudel börsidel, mis annab tunnistust börsi stabiilsusest ja distsiplineeritusest. Saksamaa elektritootja Veba aktsia langes pärast tõusu kasumivõtmise küüsi. Veba esimese poolaasta kasum suurenes võrreldes sama perioodiga aasta tagasi 129 miljoni võrra, 896 miljoni margani. Bankgesellschaft Berlini aktsia langes pärast seda, kui esimese poolaasta kasum oli langenud ligikaudu 40%. Farmaatsiafirma Schering aktsia kallines 1,15 marka, 111,65 margani -- head esimese poolaasta näitajad.
  Rootsi aktsiad tulid Wall Streeti tõusuga (vastu neljapäeva) veidi vastumeelselt kaasa. Stockholmi börsi üldindeks oli pärastlõunaks tõusnud 0,46% võrra, 1940 punktini. Tuntumatest aktsiatest oli farmaatsiagigant Astra 0,50 krooni odavam ehk 279,50 krooni. Ericssoni aktsia oli tõusnud üsna korralikult, kolme krooni võrra, 141 kroonini. Volvo aktsia oli muutumatu 144 krooni juures, samuti Electroluxi aktsia 365 krooni juures. Suurim tõusja oli Stockholmis hoopiski Nokia aktsia 15 krooniga, tõus 259,5 kroonini. Taas tugevnes Rootsi pangasektor -- vastav indeks tõusis 0,2%. Rootsi võlakirjade tootlus kasvas (hinnad langesid): üheksa-aastase võlakirja tootlus kasvas kolm punkti 8,25 protsendini, kuuekuulisel võlakirjal aga üks punkt 5,37 protsendini.
  Nokia tegevdirektor Jorma Ollila andis neljapäeval intervjuu, milles teatas Nokia mobiiltelefonide müügi headest kasvunumbritest teises kvartalis. Nokia planeerib terve aasta müügikasvuks 30--40%. Nokia kui börsi esiaktsia kallines 17 marka, 181 margani, tõstes terve Helsingi börsi võimsa 2,64 protsendi võrra kõrgemale. HEX-indeks sai järelbörsi aegu väärtuse 2068 punkti. Teistest tuntumatest aktsiatest kallines Neste 50 penni, 93,50 margani, ja Hartwall kaks marka, 102 margani. Hansapanga aktsia lõpetas neljapäeval 36 marga juures, mis vastas 96 kroonile, tehinguid oli 400 aktsiaga. Ühispanga aktsiaga oli eelmisel nädalal kauplemine hootine, kolmapäevane noteering oli 8,75 marka, mis vastas 23,34 kroonile, neljapäeval tehinguid ei sõlmitud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.