12. august 1996 kell 22:00

Aeg investeerida Vene ettevõtete aktsiaisse

Moskva börs reageeris teatele positiivselt, õnnestunud operatsioon tähendab tugevamat Jeltsinit ning superriigi kindlakäelisemat juhtimist.

Piisab sellest, et Boriss Jeltsin end avalikkusele näitab, kui kursid tõusevad ning välisinvestorite huvi Venemaa vastu suureneb. Ajaleht Dagens Industri prognoosib, et kauplemine Vene ettevõtete aktsiatega hoogustub septembri algul, mil ametisse on nimetatud Venemaa uus valitsus ning IMF kinnitanud usaldust Venemaa reformide vastu.

Juuli oli Vene aktsiaturgudel halb kuu. Pärast tipptaset 150 punktil päev pärast Boriss Jeltsini valimisvõitu 3. juulil langes Moscow Timesi indeks kuu lõpus 100 punktile.

Pärast Jeltsini võitu asusid nii kodu- kui välismaised investorid kasumit välja võtma ning turg langes 25 protsenti.

Samas kinnitab äsja trükist ilmunud Briti investeerimispanga Robert Fleming analüüs «Russia: in from the cold», et Venemaast võib saada uus komeet tõusval väärtpaberiturul. Ükskõik kuidas mõõtes on Vene aktsiaturg oluliselt alla hinnatud. Moskva börsil on põhimõtteliselt võimalik osta 10 sendi eest dollar. Samas on tegemist kõrge riskiga. Ettevõtted on odavad just seetõttu, et turumajanduse teel on rida poliitilisi, juriidilisi ning administratiivseid tõkkeid. Siiski kinnitab analüüs, et vaatamata riskidele on õige aeg investeerida Vene aktsiatesse.

Venemaa aktsiaturg on praegu väike, ulatudes 1995. a lõpul vaid 19 miljardi dollarini, mis vastas 5 protsendile sisemajanduse kogutoodangust ning on üksnes pool Türgi, Hiina ja Indoneesia aktsiaturust.

See number peaks kiiresti kasvama koos turu küpsemisega ning jõudma 20--50 protsendi tasemele, mis on iseloomulik teistele tõusvatele turgudele. Kasv tuleb nii uute erastamiste, uusemissioonide kui tõusvate hindade arvelt. DI

Hetkel kuum