30. september 1996 kell 22:00

Notaritest tulumiljonäridel on lisasissetulekud

Tallinna maksuameti direktori Triinu Rohtla sõnul oli möödunud aasta üksikisiku tuludeklaratsioonide järgi Tallinna 36 tulumiljonärist mitu notarid.

Raul Joamets ütles, et tal puuduvad andmed, mitu Eestis tegutsevast 54 notarist on teeninud möödunud aastal üle miljoni krooni. «Kui notarid on maksuametile saadetud tuludeklaratsioonis märkinud üle miljoni kroonist aastatulu, on nad ilmselt notaritasule lisaks saanud tulu muudest allikatest,» lausus ta.

«Notaril on keeld tegutseda teiste elualade esindajatega koos ja muul palgalisel tööl,» selgitas Joamets. «Samas füüsilisest isikust ettevõtjana keeldu tegutseda pole, samuti võib notar omada aktsiaid või muid väärtpabereid, mis talle tulu toovad.»

Viimase olemasoleva statistika järgi oli 1995. aasta alguses notari kui vabakutselise riigiametniku kuu keskmine brutosissetulek 16 000 krooni.

Notarite koja tegevdirektori Kai Savisto sõnul reguleerib notarite tasu märtsis jõustunud notaritasu seadus. Varasemad notaritasud kinnitati ministri määrusega. Seadus näitab, et tasu määratakse kas sõltuvalt tehingu väärtusest või kindla notaritasuna.

Joametsa sõnul tabeli hinnakirja niipea ei muudeta, kuna müügitehingute hinnad, mille pealt notarid tasu saavad, tõusevad seoses inflatsiooniga pidevalt.

Joamets sõnas, et oma sissetuleku arvel peab notar tasuma büroo- ning palgakulud. «Kuna ta peab tehingute eest oma isikliku varaga vastutama, siis peab tema sissetulek ka selles mõttes olema piisavalt suur,» kommenteeris Joamets.

Notari karjääri alustavalt juristilt nõutakse vastustuskindlustust ühe miljoni krooni peale. «Ma tean, et notarid on sõlminud ka 5 miljoni kroonise kindlustuslepingu,» märkis Joamets.

Tema sõnul ei ole veel juhtunud, et notarid oleksid oma varaga tehingute eest vastutanud. Üksikud juhtumid, mis on nõudnud varalist vastutust, on saanud ära katta kindlustuse arvel.

Joamets lisas, et notaritasud sai tehtud nii parajad, et ka maapiirkondades teeniksid notarid nii, et ots otsaga välja tulla, 10 000--15 000 krooni kuus.

Kindla tasumääraga on rida toiminguid, nagu testamendi tõestamine, üldvolikirja tõestamine, isiku elusoleku tõestamine, allkirja ehtsuse tõestamine jne ja need tasud ulatuvad viiest kroonist (dokumendi ärakirja õigsuse tõestamine) viiesaja kroonini (mereprotesti koostamine).

Hetkel kuum