8. oktoober 1996 kell 22:00

Eelarvest palka saavaid töötajaid on juurde tulnud

«Kui valitsus kavandab järgmisel aastal koondada 1333 ametikohta, on see teretulnud, kuid viitab siiski propagandistlikule sammule enne kohalikke valimisi,» märkis Roose.

Statistikaametist saadud andmete põhjal väidab Roose, et alates 1994. aastast on riigiametnike, kaitse- ja sotsiaalkindlustusametnike arv kasvanud 23 protsenti. Haridussfääris on töötajate arv kasvanud kuus protsenti, tervishoius ja sotsiaalhoolduses ligi samapalju.

Samal ajal on Roose andmetel tööhõiveliste inimeste arv eelarvest ülalpeetavaid arvestamata kasvanud 13 protsenti.

Valitsuse majandusnõunik Hardo Pajula ütles avalikus sektoris töötavate inimeste arvu suurenemise kohta, et see on masendav. «Leian, et neid pole palju, vaid kohe liiga palju,» lausus Pajula.

Tema sõnul tuleks osa avaliku teenistuse struktuure kiiresti erastada. «Näiteks Inglise kolledzh tuleks kiiresti maksumaksja kaelast ära saada,» leidis Pajula. «Ma ei näe mingit põhjust, miks sinna peaks pumpama 60 miljonit maksumaksja raha.»

Pajula sõnul on selge, et nn pärlid haridus- ja tervishoiusfääris on piisavalt atraktiivsed, et erakapital oleks nõus neid ära ostma. Valitsuse majandusnõunik avaldas arvamust, et avalikus sektoris töötavate inimeste arvu võiks julgesti kolmandiku võrra vähendada ja seda märkaksid ainult need inimesed, keda koondatakse. Valitsuse plaanide kohta koondada järgmisel aastal 1333 ametikohta ütles Pajula, et see on kosmeetiline parandus.

Hetkel kuum