• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Varastatud GSMide kasutamine raskeneb

  «Meil on vajalikud seadmed olemas ja me vahetame infot telefonide rahvusvahelise musta nimekirja kohta Dublinis asuva keskandmebaasiga,» kinnitas Grünberg.
  Tema sõnul ei ole kõik Eesti GSM-operaatorid praegu nõus seadmete ostuks raha investeerima. «Seetõttu võivad süsteemiga liitunud operaatorid kaotada oma võrgus hulga kliente,» leidis Grünberg.
  «Äriliselt on sellise süsteemiga liitumine esialgu veel ebapraktiline,» tunnistas Grünberg. Telefoni legaalsust kontrolliv seade maksab miljoneid, väitis ta.
  Grünbergi sõnul on igale GSM-telefonile sisse programmeeritud kood, mida ei ole võimalik muuta. Kui nimetatud mobiiltelefoniga helistada, kontrollib operaatori käes olev seade enne iga kõnet, kas see telefon ei ole kantud musta nimekirja, lisas ta.
  ASi Radiolinja Eesti tehnikadirektori Ants Viira sõnul soovib Radiolinja kasutada Soomes asuva emafirma seadmeid. «Kui saame loa Tallinna ja Helsingi vahelise raadioside ehitamiseks, võime hakata reaalajas varastatud telefonide alast informatsiooni vahetama,» lubas ta.
  Balti riikide suurima mobiiltelefonide müüja ASi Levi & Kuto müügijuht Lauri Rimmel ei osanud öelda, kui palju võib Eestis varastatud mobiiltelefone kasutusel olla. «Kui vaadata, kui palju telefone müüakse ja kui palju võrku lülitatakse, on vahe kahekordne,» kinnitas ta.
  Rimmeli sõnul ei ole küsimus mitte varastatud telefonide arvus, vaid et neid ei saaks kasutada üheski mobiilsidevõrgus. «Ka suured tootjad peavad hakkama teatama neilt varastatud telefonide koode, et välistada selliste telefonide kasutamine,» lausus ta.
  Tõnu Grünbergi sõnul on varastatud GSM-telefonide vastu seni võideldud nende sulgemisega kohaliku musta nimekirja abil. «Suletud aparaati ei saa enam võrgus kasutada,» selgitas ta.
  Eestist kuuluvad rahvusvahelisse GSM-operaatorite liitu Eesti Mobiiltelefon, Radiolinja Eesti ja AS Ritabell. Eesti Mobiiltelefoni võrgus on 28 000 GSM-telefoni, Radiolinja võrgus 5000 telefoni. Ritabelli GSM-võrk peaks tegevust alustama käesoleva aasta lõpus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: ebanormaalsusest saab valulik normaalsus
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
ELMO Rent loob Prantsusmaal tütarfirma
ELMO Rendi nõukogu otsustas eile toimunud koosolekul, et rajab Prantsusmaale tütarettevõtte, selgub börsiteatest.
ELMO Rendi nõukogu otsustas eile toimunud koosolekul, et rajab Prantsusmaale tütarettevõtte, selgub börsiteatest.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Eesti Pagar vaidleb krooniajal saadud euroraha pärast tänini
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.