Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Maksuameti andmeil püsib ettevõtete maksuvõlg stabiilsena, see kasvab peamiselt lootusetute võlgade viiviste arvel.
    Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill ütles neljapäeval ajakirjanikele, et kolmandiku ettevõtete ligi miljardikroonisest maksuvõlast moodustavad lootusetud, peami-selt pankrotistunud ettevõtete võlad.
    Järvelille sõnul on ettevõtete koguvõlg tänavu 9 kuu andmete põhjal üle 900 mln krooni. 353,6 mln krooni sellest on suured võlad. Enamik suuri maksuvõlglasi on Järvelille hinnangul siiski lootusetud. BNS
    Hansapank moodustas oktoobri alguses privaatpanganduse osakonna, ütles selle juhataja Anu Müürsepp.
    Müürsepa sõnul on vastavat teenust pakutud juba paar aastat, ent siis polnud inimeste võimalused siiski sellised nagu praegu.
    Müürsepp ütles, et Hansapangal on kavas privaatpangandust laiendada. Eesmärk on töötada klientidele välja täiuslik pakett ja kasutusele võtta vastavad ruumid ning kaubamärk, märkis ta. Hansapank kavatseb täispaketiga turule tulla aasta lõpus.
    Müürsepa sõnul on privaatpanganduse osakonna eesmärk investeerimisportfelle koostada, neid hinnata ning klientidega suhelda.
    Võrreldes Tallinna Pangaga, kes käivitas personaalpanganduse pilootprojekti sel nädalal, on Hansapanga turunishsh Müürsepa sõnul teistsugune. Ta märkis, et klientidele lähenetakse eraviisiliselt, tegeldes ka kliendi muude muredega. BNS
    Saku Õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel ütles kavandatavat pakendiaktsiisi seadust kommenteerides, et seadus peaks soodustama korduvkasutusega pakendeid kasutavaid ettevõtjaid ning lisas, et kogu Euroopa on liikumas korduvkasutatava pakendi soodustamise suunas.
    Remmel märkis, et õlletehas pooldab õllepakendi osas kiiret otsustamist, kuid nt piima- ja mahlapakendi aktsiisiga maksustamine pole praegu õige. BNS
    Tartu linnavalitsuse välissuhete ja ettevõtluse arengu osakonna registriteenistuse andmeil oli 6. oktoobri seisuga Tartusse sisse kirjutatud 99 213 inimest. Registriteenistuse peaspetsialisti Viivi Maremäe sõnul on tegelik elanike arv tõenäoliselt siiski üle 100 000. «Meie fikseerime kord kuus sisseregistreeritud inimesed,» selgitas Maremäe. «Keegi ei tea, kui palju elab Tartus inimesi, kes on end välja registreerinud. Näiteks põhjusel, et eluaseme makse vähem maksta.»
    Eelmise aasta lõpus oli Tartus end sisse registreerinud 102 215 elanikku. Esimest korda ületas Tartu elanike arv maagilise saja tuhande 18.02.77. Sel päeval sündinud seitsme lapstartlase auks püstitati endise Kaunase restorani, praeguse Atlantise ööklubi kõrvale skulptuur. ÄP
    Üks bensiinijaam avatakse Sõle tänaval ja teine Männiku-Valdeku ristmikul, ütles Neste Oil Eesti ASi ehitusjuht Lennar Kavald.
    Tema sõnul on Sõle tänava bensiinijaam analoogne teiste Neste bensiinijaamadega, Männiku-Valdeku ristmikul asuv automaatjaam on ilma müügihooneta ning mõeldud eeskätt kaardiomanikele.
    Sõle tänava bensiinijaama ehituse peatöövõtja oli Paide MEK, teise bensiinijaama ehitas Haapsalu firma AS Sanco. ÄP
    Kolmapäeval toimunud maksumaksjate esindajate kohtumisel reformierakonna saadikurühmaga saavutati kokkulepe, et maksumaksjaid ühendavad liidud hakkavad osalema maksuseaduste menetlemisel riigikogu rahanduskomisjonis.
    Kokkuleppe järgi saavad maksumaksjaid esindavad inimesed osaleda rahanduskomisjoni tööd ette valmistavatel nõupidamistel. Maksumaksjate liidu peasekretäri Kersti Kägi teatel toetas reformierakonna saadikurühm kõiki maksumaksjate tõstatatud probleeme, mis on seotud põhiseaduse, maksukorralduse seaduse, haldusõigusrikkumiste seadustiku, halduskohtumenetluse seadustiku, kriminaalkoodeksi ja riigilõivu seaduse muutmise vajadusega. ÄP
    AS Mulgi Meier käivitab lähipäevil uue piimatöötlemisliini, mis osteti pangalaenuks saadud 6,5 mln krooni eest Rootsi firmalt Tetra Pak. ASi Mulgi Meier juhataja Andres Vinni ütles, et uue liiniga parandab Viljandi piimatööstus piimatoodangu kvaliteeti, kuna ühte osa tootmisprotsessist hakkab juhtima arvuti.
    Vinni ei soovinud avaldada Mulgi Meieri 9 kuu majandustulemusi, kuid ütles, et 6 kuu seisuga oli ettevõte 2 mln kroonises kasumis. ÄP
    Tartus Poe tänaval paigaldati esmaspäeval esimene magnetkaardiga parkimisautomaat Eestis. 0ktoobris 1992 hakkas samas kohas tööle üldse esimene parkimisautomaat Eestis. Tartu linnavalitsuse liikluskorralduse vaneminseneri Sulev Sanniku sõnul on Tartus nelja aasta jooksul välja töötatud viis põlvkonda piletiautomaate. Viimase mudeli töötas eraettevõtja Meelis Kleinert välja Olivetti Eesti esindusega. Esimese magnetkaardi, millega saab Poe tänaval parkida 300 kr eest, ostis AS Ragn-Sells Eesti.
    Sanniku kinnitusel on Tartus kokku 9 piletiautomaati ja ligi 170 kohtautomaati. Parkimisrahaga doteeritakse linna bussiliiklust. ÄP
    Eesti Näituste aktsiad vabaturule
    Kolm Tallinna väärtpaberibörsi liiget esitasid börsile taotluse alustada Eesti Näituste aktsiatega kauplemist börsi vabaturul.
    Tallinna Väärtpaberibörsi tegevdirektor Helo Meigas ütles, et lisaks kolme maakleri taotlusele on aktsiate vabaturule jõudmiseks vaja ka ettevõtte ja börsi noteerimiskomisjoni nõusolekut. BNS
    RE Eesti Lennujaamad alluvusse kuuluva Tartu lennujaama erastamise pakkumuste esitamise viimane tähtaeg oli neljapäeval.
    Tartu lennujaama direktor Rein Markus ütles BNS-ile, et lennujaama on käinud vaatamas vaid üks firma. «Võimalik aga, et huvilisi on rohkem,» lisas ta. Tema sõnul on mitu ametkonda koostöös lennujaamaga välja töötanud hulga funktsioone, näiteks päästetööde organiseerimine. BNS
    Eesti suurim kindlustusselts Eesti Kindlustus kogus üheksa kuuga kindlustuspreemiaid varakindlustusest 112,4 mln ning elukindlustusest 25,8 mln krooni.
    Eesti Kindlustuse avalike suhete spetsialist Olle Tischler ütles, et varakindlustuses laekus septembris makseid 13,8 miljonit krooni, mis ületab eelmise kuu tulemuse 18,1 protsendi võrra. Ta lisas, et väljamaksutase püsib 40 protsendi piires ning septembris maksis selts hüvitisi 4,7 mln krooni. BNS
    Eesti pangad paistavad Läti ja Leedu pankade taustal eriti silma oma usaldusväärsuse poolest, kirjutab oktoobrikuine ajakiri Central European Economic Review (CEER). Wall Street Journali poolt väljaantav ajakiri kirjutab, et Leedu elanikest usaldab panku vaid 3 protsenti ja Lätis kaotas Banka Baltija 400 mln dollarilise krahhi tõttu oma hoiused iga kaheksas elanik.
    «Kuid sõitke (Lätist) põhja poole ja midagi muutub. Kui te ületate Eesti piiri, näete inimesi külades ja tee ääres rahaautomaatide juures, deebetkaardid ühes ja rahatähed teises käes. ... Ja mis tundub kõige muljetavaldavam -- keegi ei karda oma hoiuseid kaotada. Tervelt kolmel neljandikul Eesti täiskasvanud elanikest on pangaarve ja nad kasutavad seda nagu enamik lääneeurooplasi teeb: kirjutavad välja tshekke, maksavad krediitkaardiarveid ja majaostulaene,» muljetab ajakiri. BNS
    Tallinna väärtpaberibörsil ja börsi vabaturul elavnes neljapäeval aktsiatega kauplemine, mis tõi kaasa ka aktsiahindade muutusi.
    Börsi käive oli 4,8 miljonit krooni, mis on 2,8 miljoni krooni võrra suurem kui kolmapäeval. Börs registreeris 66 tehingut kokku 65 083 väärtpaberiga.
    Börsil olid 2,9 miljoni krooniga enimkaubeldud Hansapanga aktsia. Teiste väärtpaberite käive jäi alla 600 000 krooni.
    Vabaturul olid käibelt enimkaubeldud Tallinna farmaatsiatehase aktsiad 6,1 miljoni krooniga. Järgnesid Rakvere lihakombinaadi aktsiad 1,9 ja Norma aktsiad 1,6 miljoni krooniga. Teiste vabaturu aktsiate käive ei ületanud 700 000 krooni.
    Börsi vabaturu käive tõusis 5,8 miljoni krooni võrra 10,9 miljoni kroonini. Vabaturul tehti 84 tehingut 489 323 aktsiaga. Vabaturul tõusid peagu kõigi aktsiate sulgemishinnad. BNS
  • Hetkel kuum
Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Wise’i tulemuste järel hakkas aktsia odavnema
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommik: Tallinna uus linnapea, nõrkushoos euro, küberpätid ja väikettevõtja läbimurre maailma
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.