• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Niitväljal ratsutamine näib turvaline

  Niitvälja ratsabaasis saab iga päev õppida ratsutama, võib soetada endale tõupuhta ratsu või lasta asjatundlikul personalil isikliku hobuse eest hoolitseda.
  ASi Niitra ratsakeskus asub Tallinnast koguni 36 km kaugusel. Ometi eelistavad paljud pooletunnist auto- või rongisõitu. Pealinnast eemal asuv ratsakompleks soosib autoga saabujaid, ent ka rongijaamani on mõne minuti jalgsikäigu tee. Keila kaudu Niitväljale jõudes näitab teeviit üksnes Niitvälja golfikeskuse suunas. Viimasest kiviviske kaugusel laiuvad ka ASi Niitra ratsabaasi maavaldused.
  Niitväljal tasub treeningu aeg eelnevalt kokku leppida, sest huvi tundide vastu on suur. Ka ulatuslik hinnakiri on tunnistuseks, et tegevust leidub nii väikestele kui suurtele, mistõttu Niitväljale tasub tulla kogu perega.
  Nn tunnihobuste valik on lai, määravaks saab ratsutamisoskus või eelmistest sõidutundidest tekkinud sümpaatiad. Lapsi ootavad mitu lehviva sabaga valget poni, täiskasvanuile pakutakse tasakaalukaid ning algajatega harjunud puhast tõugu ratsusid.
  Baasis on üle 200 hobuse, eraldi tallid on treening-, müügi- ja isiklikele hobustele. Hobused on puhtad ja hästi toidetud.
  Algajate treeningtund maksab 90 krooni, tund lastele 70 krooni, pooletunnine sõit poni seljas läheb maksma 20 krooni. Edasijõudnute tund, mille käigus proovitakse galoppi ja hüppeid, kergendab kukrut 110 krooni võrra. Need hinnad kehtivad harjutamisel maneezhis. Maastikul sõitmine on 20 krooni võrra odavam.
  Ratsutamisest tõsisemalt huvitatule on taskukohasem kursus, kus 10 treeningtundi läheb maksma 600 krooni. See summa tagab sõiduks ettevalmistatud ratsu ning kogenud treeneri kõigiks tundideks.
  Algaja ratsanik tunneb esimesest hobusega kohtumisest treeneri kohaloleku vajalikkust, kuna tõrges loom ei soovi alluda võhiku korraldustele.
  Ratsutama minnes tasuks riietuda mugavalt dressidesse. Treeningul tuleb kanda baasi pakutavat kaitsvat peakatet ehk kaskat. Tõsisemad ratsutajad saavad varustust hankida Tallinna hipodroomi kauplusest.
  Ratsabaasi maneezhi ehk barjääriga piiratud saepurukattega kinnise areeni ühes servas paikneval tribüünil saab ratsatunnile kaasa elada.
  Areen jätab hoolitsetud mulje. Enam tuleks rõhku panna siseviimistlusele: kohati on värv luitunud või krohv laest pudenenud. Treeneri sõnutsi on saepurukatte vetruvust tulnud omal turjal proovida vaid üksikuil.
  Korraga mahub maneezhi 8-9 huvilist. Suvisel ajal saavad kogenumad ratsutada õues, siseareen jääb siis üksnes algajate päralt.
  Noored treenerid tunnevad oma tööd põhjalikult, selgitades ratsutamise algtõdesid kõigile arusaadavalt. Teenindus on vahetu ja viisakas.
  Lapsevanemad võivad julge südamega jätta oma järelkasvu poniga sõitma ning ise samal ajal enda ratsutamisoskusi täiendada.
  Ratsabaasi garderoob on tagasihoidlik, kuid puhas, dushiruum ent suisa väike. Talvel oskab vist iga treeningult tulnu hinnata kohaliku sauna leili. Kui suvel saavad ratsutajad pruukosti kohvikust, siis sügisel ja talvel ASi Niitra ratsabaasis einestamisvõimalus puudub. Suure nälja puhul võib läbi põigata golfiklubist.
  Aastatega lisandub üha enam huvilisi, kes hobusest unistamise asemel rahaliste võimaluste kasvades endale tõuratsusid muretsevad.
  ASi Niitra üks tegevusvaldkond on ka tõuhobuste müük. ASi Niitra juhataja Raigo Kollomi sõnul algavad ratsahobuste hinnad alates 10 000 kroonist, heade ratsude eest tuleb välja käia 25--30 000 krooni, parimate eest aga ka kuni 100 000 krooni.
  Eraldi teenusena antakse peavarju ning hoolitsetakse isiklike hobuste eest. Teenustepakett, mille maksumus on 1000--1300 krooni kuus, sisaldab tallikoha, toitmise kaera ja heinaga kolm korda päevas ning puhastamise. Lisatasu eest saab hobuseid ka treenida.
  Ratsalaagrite ning välismaalaste tarvis asub baasi läheduses 11kohaline majutusasutus. Ratsakeskust külastavad sageli ka põhjanaabrid soomlased, kelle jaoks siinsed treeninguhinnad on meeldivalt madalad. Võõramaalasest kliente on siiski vähem.
  - asukoht 8 p
  - tähistus 5 p
  - parkimisvõimalused 6 p
  - turvalisus 7 p
  - garderoob 7 p
  - kohvik -
  - personal 8 p
  - valgustus 7 p
  - õhkkond 8 p
  - hinna ja kvaliteedi suhe 7 p
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.