3. november 1996 kell 22:00

Ookeani haldurid esitasid hagi

Ookeani pankrotihalduri Arno Mägi sõnul kahjustas erastamisagentuur Pärnu kalakombinaadi müümisel ASile Maseko 1992. aastal Ookeani võlausaldajate huve. Teise pankrotihalduri Aivar Leismanni sõnul postitati hagi kolmapäeva õhtul. Tallinna linnakohtust kinnitati reedel, et hagi on kohtusse jõudunud.

Pankrotiseaduse kohaselt peab pankrotivara tagasivõitmise hagi esitama kohtusse aasta jooksul pärast ettevõtte pankroti väljakuulutamist. Tallinna linnakohus kuulutas Ookeani pankroti välja eelmise aasta 30. oktoobril.

«Ookeani olukord hakkas tunduvalt halvenema pärast Pärnu kalakombinaadi müümist,» rääkis Arno Mägi. «Järgmise, veel rängema hoobi sai Ookean Kopli kalasadama äravõtmisel.»

Pankrotihaldurid esitasid juuni alguses Tallinna linnakohtule hagi, milles nõudsid valitsuse 1992. aasta määruse Tallinna merekalasadama üleandmise kohta kehtetuks tunnistamist ja Ookeanile kuulunud vara tagastamist. 24. oktoobriks planeeritud eelistung selles kohtuasjas lükkus edasi, kuna mõlemad pooled on esitanud erikaebuse.

Aivar Leismanni kinnitusel on pankrotihaldurid esitanud aasta jooksul kümmekond pankrotivara tagasivõitmise hagi. «Neist kaks on lõppenud meile positiivselt,» lausus Leismann. «Oleme kostjaga leidnud kohtuvälise kokkuleppe ning pankrotipessa on laekunud ligi miljon krooni.»

Võimalik, et lähiajal sõlmitakse ka kokkulepe ASiga Kalbur-F ja pankrotipessa võib laekuda 8--9 miljonit krooni.

ASi Maseko Pärnu kalatööstuse direktori Mati Tamme kinnitusel võttis erastamisagentuur tänavu ettevõttelt kontrolli maha. «Maseko on kõik kohustused, mis ta viieks aastaks võttis, erastamisagentuuri ees täitnud,» kinnitas Tamm. «Pidime tagama 550 töökohta, praegu töötab aga tuhat inimest.»

Masekole kuulub lisaks Pärnu kalatööstusele ka endine Tallinna kalatööstus ja Narva kalamajand.

Hetkel kuum