Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Tallinna linna kolmekuuliste võlakirjade II seeria märkimine lõppes kolmapäeval neljakordse ülemärkimisega.
    Emissiooni korraldava Talinvesti projektijuht Rain Nuka ütles, et võlakirju märkis enamik suurematest Eesti pankadest ja mitu Eesti investeerimisfondi.
    Reedel ringlusse lastavate võlakirjade emissiooni maht on 50 miljonit krooni.
    Kuigi seekordse emissiooni puhul oli kupongiintress Eesti rahaturule suunatud emissioonide arvestuses rekordiliselt madal -- 8,05%, oli investorite huvi korraldajate hinnangul emissiooni vastu suur.
    Tallinn kasutab emissioonist saadud raha kolm kuud tagasi emiteeritud võlakirjade refinantseerimiseks.
    Tallinna võlakirjaemissioonide programmi raames korraldatavate kolmekuuliste võlakirjade I seeria emissiooni märkimine lõppes mitmekordse ülemärkimisega.
    Võlakirjade I emissiooni maht oli 50 mln krooni ning intress 8,28% aasta kohta.
    Tallinna kolmeaastase kogukestusega võlakirjaemissioonide programmi korraldajad on Talinvest ja Tallinna Pank. BNS
    Eesti Ühispanga oktoobri brutokasum oli auditeerimata andmeil 4,4 mln krooni, panga kümne kuu jaotamata kasum kasvas 45,987 miljoni kroonini.
    Ühispanga jaotamata kasum oli 25,8 protsenti suurem kui eelmise aasta samal perioodil.
    Panga analüüsiosakonna juhataja Urmas Neetar teatas, et kasumi suurus oli eelarves planeeritud tasemel.
    Ühispanga bilansimaht oli oktoobri lõpus 3,582 miljardit krooni, kasvades kuu jooksul 271,7 miljoni krooni võrra.
    Panga brutolaenuportfell oli 1,81 miljardit krooni ehk 3,1 protsenti rohkem kui septembri lõpus. Võlgnevuste kattereserv oli 34,1 miljonit krooni ehk neli miljonit krooni suurem kui kuu varem.
    Panga kümne kuu tulemused on auditeerimata.
    Eesti Ühispank on bilansimahult kolmas Eesti pank. BNS
    Eesti tarbijahinnaindeks kasvas oktoobris statistikaameti andmeil 0,6 protsenti.
    Kaubad kallinesid oktoobris 0,7 ja teenused 0,5 protsendi võrra. Toidukaubad kallinesid 0,6 ja tööstuskaubad 1,1% võrra.
    Keskmiselt olid tarbekaubad ja teenused 17,2% kallimad kui möödunud aasta oktoobris. BNS
    Riigikogu muutis eile käibemaksuseaduse ja maksukorralduse seadust, et täpsustada ettevõtjatele käibemaksu tagasimaksmise korda.
    Reformierakondlaste Jürgen Ligi ja Heiki Kranichi algatatud seaduse järgi tagastatakse käibemaksu enammakse siseturule tootvale ettevõttele kuuse nihkega.
    Ligi ütles, et eelnõu on menetlemise käigus riigikogus muutunud ning parandusseadusest jäi välja mitu olulist muudatust, mis olid esialgu kavandatud.
    «Eelnõu eesmärk oli parandada ettevõtluskeskkonda, kuid rahanduskomisjon ja riigikogu täiskogu hääletasid hulga positiivseid muudatusi välja,» rääkis Ligi.
    Muudatusseadus võrdsustab käibemaksustamise oma töötajatele ja külalistele osutatud majandusteenuste eest ja annab õiguse maksu tagastamine peatada, kui tegemist on kriminaalasjaga. BNS
    Riigikogu ei võtnud eile vastu otsust audiitorite saatmise kohta Eesti Panka, sest maapoliitikud vaidlustasid otsuses nimetatud audiitorfirma.
    Eelnõus oli sätestatud, et Eesti Panka kontrollib firma Coopers & Lybrand, mille audiitorid olid seda teinud juba ka 1994. ja 1995. a.
    Riigikogu liikmed Villu Müüripeal ja Jaanus Männik tegid ettepaneku kaaluda firmade Arthur Andersen Eesti AS või Ernst & Young Eesti AS panka lähetamist. BNS
    Balti riigid ei loobu lähiaastatel piirikontrollist sisepiiridel, otsustasid eile ja üleeile Tallinnas kohtunud Eesti, Läti ja Leedu piirivalvejuhid.
    Piirikontrolli kaotamist sisepiiridel ei võimalda Balti riikide poliitiline, majanduslik ja kriminogeenne olukord, teatas Eesti piirivalve pressiesindaja.
    Sisepiiride jätkuv kontroll aitab tõkestada seadusevastast immigratsiooni, relva- ja narkoäri, salakaubavedu ning ebasoovitavate isikute, kurjategijate ja varastatud autode liikumist, nentisid Eesti, Läti ja Leedu piirivalvejuhid. Samas pidasid nad esmatähtsaks ülesandeks Balti riikide välispiiride valve tõhustamist. BNS
    Täitevameti juht Olavi Israel (25) määras möödunud nädala lõpul Ämari vangla uueks direktoriks Gunnar Bergvaldi (22), kes on noorim vanglajuht Euroopas.
    «Võin kindlalt väita, et Bergvald on noorim vangladirektor kogu Euroopas,» ütles Israel. Bergvaldi asumine sellele kohale on positiivne, kinnitas täitevameti juht.
    Ämari vangla Harjumaal Vasalemma vallas on Israeli sõnul üks raskemini valvatavaid ja hallatavaid kinnipidamisasutusi Eestis. «Sinna on väga raske kvalifitseeritud kaadrit leida,» lausus ta.
    Ämari on kinnine vangla, kus kannavad karistust enamasti eriti rasketes kuritegudes süüdi mõistetud kurjategijad. Eilse seisuga on Ämaris 450 vangi.
    Olavi Israel ja Gunnar Bergvald on endised kursusekaalased riigikaitse akadeemia korrektsiooni kolledzhis, mille nad lõpetasid tänavu kevadel. BNS
    Politseiameti peadirektor vabastas kolmapäevase käskkirjaga ametist firmadelt omaalgatuslikult politsei jaoks raha palunud Tallinna kesklinna komissari Agu Puusepa.
    Politseisheff Ain Seppik karistas Puusepa madalamale ametikohale viimisega, kuid politseist teda ei vallandata, ütles Tallinna politsei pressiesindaja.
    Eesti Ekspressi andmetel palus Puusep rahaliselt kesklinna politseid aidata peale ettevõtete ka Toompeal asuval Soome suursaatkonnal. Komissar nimetas rahapalvetes politseinike kehvi töötingimusi ja politseijaoskonna lagunenud maja.
    Politseiamet algatas juurdluse komissari vastu pärast seda, kui Soome saatkond tegi siseministeeriumile protesti Puusepa soovile saada neilt raha politsei toetuseks. BNS
    Euroopa juhtiv raketifirma Matra BA Dynamics võib maa-maa ja maa-õhk tüüpi rakettide tootmisse kaasata mullu erastatud endise sõjatehase Dvigatel.
    ASi Dvigatel nõukogu esimees Ülo Pärnits ütles eile, et raketifirma on esmamulje põhjal veendunud, et tehas on võimeline vajalikke metallkonstruktsioone tegema.
    Hiljuti tehases käinud Inglise-Prantsuse ühisfirma Matra BA Dynamicsi esindajad eesotsas kommertsdivisjoni Kesk-Euroopa direktori Yves Machauga tulevad taas Eestisse, et asuda Dvigateliga läbirääkimisi pidama.
    Matra BA Dynamics toodab Mistra-nimelisi õhutõrjerakette, mis on kvaliteedilt võrreldavad USA maailmakuulsate Stinger-rakettidega. Stingeri rakett koos juhtimissüsteemi ja laenguga maksab 700 000-800 000 USA dollarit (8-9 miljonit krooni).
    Pärnitsa hinnangul tekkis Prantsuse firma huvi tänu teadmisele, et Eestil on järgmise aasta riigieelarves plaanis oluliselt tõsta kaitsekulutuste osa.BNS
    Tõrva volikogu valis eile uueks linnapeaks ärimehe Edgar Umblia (35), kelle juhitud valimisliidul on volikogus enamus.
    Umbliat toetas 12 kohal olnud volikogu liikmest kaheksa, ütles Tõrva linnavalitsuse sekretär. Senist linnapead Ludmilla Meltsat toetas neli saadikut.
    Tõrva linnavolikogu on 15kohaline, millest Umblia juhitud valimisliidule Tulekivi kuulub kaheksa kohta. BNS
    Kuressaare volikogu valis eile erakorralisel istungil linnapeaks ehitusettevõtja ja reformierakonna liikme Jaanus Tammkivi (36).
    Avaliku konkursiga linnapeaks saanud Tammkivi poolt hääletas 21 volikogu saadikust 13. Tema vastaskandidaat oli Kuressaare majaomanike seltsi eestseisuse liige Ülo Soorsk.
    Tammkivi on puitmajade ehitamise ja roolõikamisega tegeleva firma Tansar omanik ja direktor. BNS
    Valitsuse kava vähendada järgmisel aasta riigieelarves dotatsioone maabussiliinidele tähendab kohalike bussiliinide arvu vähenemist rohkem kui neljandiku võrra, teatas transpordi- ja teetöötajate ametiühing (TTA).
    Dotatsioonide vähendamine tähendab ka bussijuhtide palkade langust ning osa bussijuhtide koondamist, teatas eile TTA pressitalitus. BNS
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.