20. november 1996 kell 22:00

Ametiühingud nõuavad võimatut

Peaministrile ja Euroopa ametiühinguorganisatsioonidele saadetud pöördumises kurdavad Eesti ametiühingujuhid, et siinsete reformide sotsiaalne hind on lubamatult kõrge, kuna suureneb tööpuudus ja süveneb vaesus. Nende meelest on aeg suurendada riigieelarves sotsiaalkulutusi ja tõsta alampalka.

Kahtlemata on sellised nõudmised õilsatest eesmärkidest kantud ja annaksid peaminister Tiit Vähile võimaluse arendada tõelist sotsiaalset turumajandust, kus palgad tõusevad, tööpuudus kahaneb ja kõigil on suuremat vaeva nägemata hea olla.

Selle kõige juures on ainult mõned üsna tähelepanuväärsed agad. Kui valitsus soovib järsult suurendada kaitsekulutusi, siis ei saa samal ajal poputada sotsiaalsfääri. Alampalga tõusuga kaasneb kahtlemata inflatsiooni kasv, mis teeb palgatõusu sisuliselt olematuks. Tööpuudus on aga tööandjate arvates näiline, kuna tööjõuturul puudub tegelik konkurents.

Hetkel kuum