• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühiuudised

  Täna tuleb liinile Tallinn--Helsingi taas reisilaev Vana Tallinn, mille opereerimist hakkab juhtima Tallinna Panga huve esindav Inreko Laevade ASi juhatuse esimees Henn Ruubel.
  Ruubeli sõnul on nimetatud lahendus vaid ajutine. Ta ütles, et enamik teenuseid ostetakse Inreko Laevade käest. Kokkuleppe kohaselt ostab Henn Ruubel kõik kaubad ise eraisikuna.
  Ruubel lisas, et kuna uue operaatorfirma moodustamine on kergem laeva käigusoleku ajal, otsustati ajutise lahenduse kasuks. Praegu hakatakse tegelema uue operaatorfirma loomisega, millega tahetakse lõpule jõuda uue aasta alguses. Uus firma on plaanis moodustada valdavalt Eesti kapitali baasil. Ruubeli sõnul kaasatakse uue firma moodustamisse ka investeerimisfondid ja asjast huvitatud paremal järjel firmad.
  Vana Tallinna remont, mis tehti hiljuti Balti laevaremonditehases, läks maksma ligi kolm miljonit krooni.
  Vana Tallinn hakkab sõitma Helsingisse iga päev ühe korra. ÄP
  RAS Silmet ja Sillamäe linnavalitsus taotlevad valitsuselt üle 3 mln krooni suurust summat möödunud neljapäevases tulekahjus kannatada saanud Silmeti katlamaja taastamise kulude katteks.
  RASis Silmet on viimase nädala jooksul olnud juba kaks tulekahju, millest suure materiaalse kahju tekitas möödunudneljapäevane põleng, teatas Silmeti pressiesindaja Gunnar Isotamm. Ta selgitas, et katlamaja põleng ise tekitas otseselt 80 000 krooni ulatuses kahju, kuid küttesüsteemide ümberlülitamine gaasiküttele ja vahepealne kütmine põlevkivist tunduvalt kallima gaasiga, samuti taastamistööd lähevad kokku maksma üle 3 mln krooni. ÄP
  Eesti väärtpaberiturul on aktsiate hinnad ületanud julgemategi prognoosid ning eile ületasid Forekspanga ja Rakvere lihakombinaadi aktsia ka oma strateegilised piirid, ütles Äripäeva aktsiaanalüütik Toomas Truuverk.
  Forekspanga aktsia hind kerkis eile esmakordselt üle 100 krooni piiri ning aktsia kõrgeimaks hinnaks kujunes 104 krooni. Väärtpaberispetsialistide hinnangul on aktsia hind põhjustatud ettevõtte majandustulemustest.
  Forekspanga selle aasta 42 mln kroonine kasumiprognoos saab Truuverki sõnul suure tõenäosusega paari miljoni krooniga ületatud.
  Rakvere lihakombinaadi aktsia kõrgeim hind kerkis eile 10 kroonini, mis annab tunnistust ettevõtte potentsiaalist ja investorite usaldusest, lisas Truuverk. ÄP
  Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga suurenes eksport käesoleva aasta III kvartalis statistikaameti andmeil ligi mld krooni võrra, import suurenes ligi 2,5 mld kr võrra.
  III kvartalis eksporditi kaupu 6,1 mld krooni eest, imporditi samal ajal 9,3 mld krooni väärtuses.
  Pool eksporditavast läheb Euroopa Liidu maadesse ja kolmandik SRÜ riikidesse. Kaks kolmandikku importkaubast tuli Euroopa Liidu riikidest.
  Toidukaupadest eksporditi peamiselt piimatooteid ja liha- ja kalatooteid, vastavalt 29 ja 25%. Imporditi enam alkohoolseid jooke ja teravilja, vastavalt 10% ja 8%.
  Elektrienergiat eksporditi kolme kvartali jooksul 1,6 miljardi krooni eest -- Venemaale 1,2 miljardi ja Lätti 40 miljoni krooni eest. ÄP
  Arvutifirma Pennu ekspordi maht kasvas novembris 4 mln kroonini, mis on võrreldes mullu sama perioodiga 2670% suurem ja moodustab 1/4 firma netokäibest.
  ASi Pennu Computer Technology nõukogu esimees Alo Koop ütles, et eks-port kasvas tänu Soome tehtud allhanketöödele. Tema sõnul müüdi novembris Soome firmadele 4 mln kr eest arvuteid ja arvutiseadmeid.
  Koop ütles, et Pennu arvutid ja seadmed lähevad välismaal müüki välismaiste kaubamärkidega varustatult.
  Pennu novembrikuu netokäive oli 17,1 mln krooni. Käive on võrreldes läinud aastaga kasvanud 88%. ÄP
  Novembri lõpus Vene valitsusesindajatega kohtunud Eesti töösturid loodavad, et nende taotlus vabastada Eesti toodang topelt tollitariifidest täidetakse lähiajal.
  Hiljuti koostasid 11 Eesti tööstusettevõtte juhti Venemaa valitsusele kirjaliku ettepaneku, et nende toodang vabastataks topelt tollitariifidest Venemaale eksportimisel. Moskvas kirja üle andmas käinud Tallinna masinatehase president Sergei Denisenko rääkis, et kohtus Venemaa tööstusministri asetäitja Georgi Vorobjoviga ning veel mitme valitsusesindajaga ja need olid talle lubanud Eesti töösturite ettepaneku ministrite tasemel arutusele võtta.
  Topelttollide kaotamisse juba lähiajal usub ka Moskvas käinud Volta tehase peadirektor Juri Danilov. ÄP
  AS Standard sõlmis tulevaks aastaks Soome müügiketiga Sotka tänavusest viie miljoni krooni võrra suurema pehme mööbli müügilepingu.
  Lepingu järgi müüb Standard Sotkale tuleva aasta jooksul elukondlikku mööblit 15,5 mln kr eest, teatas Standardi juhatuse esimees Enn Veskimägi. Tänavu tarnis Standard Sotkale vastavalt eelmisele lepingule sama mööblit 10 mln krooni eest.
  Neli viiendikku Standardi toodangust moodustab büroomööbel. Ekspordiks läheb viiendik Standardi toodetud mööblist. ÄP
  Balti Meediateabe AS (BMF) avalikustas tänavu septembrit ja oktoobrit hõlmava tele- ja raadioauditooriumi päevikuuringu raadiojaamade kuulatavuse kohta Eestis. Päevikuuringu kohaselt on alates 12aastaste Eesti elanike hulgas kõige suurem osakaal kohalikel jaamadel (32%). Suurema osakaaluga üle-eestilistest raadiojaamadest on Vikerraadio osakaal 26% ja Raadio 2 osakaal 19%. ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Brenti nafta hind tõusis kolme aasta tippu
Naftahinnad tõusid täna ning Brenti futuurid kerkisid viimase kolme aasta kõrgeima tasemeni. Investorid panustavad sellele, et pakkumine püsib jätkuvalt kitsas, vahendab Reuters.
Naftahinnad tõusid täna ning Brenti futuurid kerkisid viimase kolme aasta kõrgeima tasemeni. Investorid panustavad sellele, et pakkumine püsib jätkuvalt kitsas, vahendab Reuters.
Vilepuhuja märtri rollist välja tõstmine toob ettevõtjatele uusi kohustusi
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
„Kartke ja oodake halvimat“: häkkerid ründasid Ukraina riigi veebi