16. jaanuar 1997 kell 22:00

Korea majandus streigi haardes

Lõuna-Korea töölised streigivad juba neljandat nädalat. Streigid on põhjustanud kohalikule tööstusele kahju juba 2,4 triljonit voni (2,8 miljardit dollarit). Kõige rängemat kahju saab autotööstus. Hyundai Motorsi, Kia Motorsi ja veel kolme Korea autofirma kogukahjum streigipäevadest ulatub 1,75 triljoni vonini. Riigi eksporditulud on vähenenud 440 miljoni dollari võrra.

Kui konflikt peaks saavutama niisama suure ulatuse kui 1989. a, mil streigid kestsid viis kuud, võib SKT juurdekasv jääda tänavu 6 protsendi tasemele, kõrvutatuna mulluse 6,9 protsendiga, hoiatab tööstusministeerium.

Lõuna-Korea von kukkus sel nädalal kuue aasta madalaimale tasemele, kuna diilerid müüsid voni dollari vastu ootuses, et streikide jätkumine kahjustab eksporditööstust, mis on niigi surve all pooljuhtide hindade langemise tõttu maailmaturul.

Voni kurss kukkus kolmapäeval 849,40 vonini dollari vastu, võrrelduna 848,50 voniga teisipäeva õhtul.

Kaubandusminister Ahn Kwang-koo hoiatas, et tööseisakute jätkumise tõttu ei ole võimalik paisuvat väliskaubandusdefitsiiti kontrollida. Möödunud aastal ulatus defitsiit 20 miljardi dollarini, selleks aastaks on keskpank prognoosinud defitsiidi alanemist 15 miljardi dollarini.

«Kui streigid jätkuvad veel üle kahe nädala, lisab see tänavusele defitsiidile 2,6 miljardit dollarit,» ütles Daewoo uurimisinstituudi analüütik Han Sang-chun.

Tööliste ja politseinike kokkupõrked jätkuvad, nädala algusesse kavandatud suurstreigi mõju jäi aga oodatust tagasihoidlikumaks.

Streigi vallandanud tööseaduse eesmärk oli tasakaalustada olukorda, kus palgad on viimasel kümnendil tõusnud keskmiselt 16 protsenti aastas, samas kui tootlikkuse tõus piirdub 6 protsendiga. Tööturu paindlikumaks muutmisega soovib valitsus taastada tööstuse konkurentsivõime.

President Kim Young-sam on teatanud, et maailmas järjest tugevnevas konkurentsis «ei ole ilma reformideta võimalik enam garanteerida ei töökohti ega palku.» REUTER-BNS-DI

Hetkel kuum