16. jaanuar 1997 kell 22:00

Õlle hind muutub kevadel

Õlleaktsiiside muutmise seaduse järgi detsembrist importõlle aktsiisimäär vähenes ja kohaliku õlle aktsiisimäär suurenes.

ASile Veneetsia Kaupmees kuuluva Eks kaubamaja ärijuht Vaike Pülsi märgib, et Lääne ja kohaliku õlle hinnad on pärast aktsiisimäärade muutumist küll mõnevõrra ühtlustunud, pudeli kohaliku õlle hind on tema sõnul keskmiselt 80--90 sendi võrra suurenenud. Kuid Lääne õlu on Pülsi sõnul siiski endiselt kallim. Samas ta möönis, et aasta alguses ostetakse õlut tunduvalt vähem kui möödunud aasta lõpukuudel.

Millist õlut praegu rohkem ostetakse ja kas seda tehakse lähtuvalt hindade muutustest, selle kohta Eks kaubamaja ostuosakonna töötaja Riina Kiisa sõnul hetkel kindlat pilti ei ole.

«Koffi ostetakse võrreldes möödunud aasta sama perioodiga rohkem,» teatab ta ja ütleb sama Saku õlle kohta. Ka Tartu õlletehase toodangut on Kaupmees paar kuud klientidele pakkunud, kuid see hetkel seisab, väidab Kiisa.

Tartu Õlletehase müügijuht Arho Anttila sõnab, et kõik märgid näitavad, et müük edeneb selle aasta alguses paremini kui möödunud aasta jaanuaris. «Igal juhul midagi katastroofilist aktsiisimuutus kaasa ei toonud,» lausub ta. Arho Anttila kinnitab, et Tartu Õlletehas tõstis õlle hinda juba enne uue aktsiisi jõustumist.

Saku Õlletehase infojuht Anu Õun rääkis, et Saku õlle hind ei ole tõusnud. «Meie jaoks ei ole hindade ülevaatamise moment kõige soodsam,» lausub Õun ning põhjendab seda talviselt vaikse turuga.

Samas lisab Õun, et ka Saku Õlletehas vaatab peatselt oma õllede hinnad kindlasti üle. «Kas nad tõusevad või langevad, seda ei oska ma öelda,» lisab Õun.

Ta väidab, et hetkel, nende hindadega, mis Saku õllel praegu kehtivad, on müük natuke parem kui möödunud aastal samal perioodil.

Tallinna kaubamaja müügidirektor Andrus Ossip nendib, et Saku õlletehas on tõenäoliselt varasemate väikeste hinnatõusudega aktsiisimuutuse juba ette kompenseerinud ning seetõttu ei ole nad hindasid praegu muutnud.

«Importöörid tõenäoliselt ootavad, mida Saku õlletehas teeb,» ütleb Õun. «Kindlasti panevad nad oma hinna kohalike tootjate järgi.»

Tõeline hindade erinevus tuleb Õuna sõnul välja müügihooajal.

Andrus Ossip nendib, et osad importõlled on siiski üks-kaks krooni odavamad juba praegu. «Aga ma ei julgeks öelda, et seetõttu ooleks tarbija oma eelistusi muutnud,» lausus Ossip.

«Tõenäoliselt see, kes turgu võita tahab, peab kevadel oma õlle hindadega midagi ette võtma,» märgib Anu Õun. «Eks põhiliselt see kõik suve tähe all toimub,» lausub Õun ning selgitab, et praegu on õlleturul passimise ja ülekavaldamise periood.

Hetkel kuum