21. jaanuar 1997 kell 22:00

Estonia lõpparuanne viibib

Komisjoni Rootsi osapoole liige Hans Rosengren ei usu, et sel nädalal suudetakse järelejäänud hinnangutes ja soovitustes kokkuleppele jõuda. Pealegi ei jõua rootslased selleks nädalaks oma tekste valmis. Ka Soome osapoole esimees Kari Lehtola avaldas kahtlust, kas soomlaste tekst valmib õigeks ajaks.

Peatselt pärast Estonia katastroofi lubas Rootsi osapoole esimees Olof Forssberg üldsusele, et lõpparuanne on valmis ühe aasta jooksul. Kuid nüüd, kui õnnetusest on möödunud peaaegu kaks ja pool aastat, ei ole komisjon ikka veel tööd lõpetanud.

Rootsi üldsus, kes on soovinud saada katastroofi põhjustes selgust, on komisjoni rootslastest liikmetele kogu aeg survet avaldanud, et aruanne valmiks võimalikult ruttu. Kuid sellega pole olnud nõus komisjoni eestlastest ja soomlastest liikmed, kirjutab Svenska Dagbladet.

Komisjoni liikmetest on mitmed seisukohal, et aruande koostamine kolme riigi esindajate osavõtul ei olnud õnnestunud lahendus.

Kui Euroopa viimase aja suurima tsiviilõnnetuse faktides valitseb selgus, siis analüüsid, hinnangud ja soovitused pole veel kooskõlastatud. Kui aruande käsikiri on lõpuks valmis, võtab teksti keeleline ühtlustamine ja trükkimine aega veel paar kuud, kirjutab Rootsi leht. SD

Hetkel kuum