26. jaanuar 1997 kell 22:00

Alanud kasumijaht Baltimaade väärtpaberiturgudel

Leedu börs püüab A-grupi aktsiate nimekirja täiendamise ja maksimaalselt lubatud kursikõikumiste alandamisega aktsiate hindade järsku kukkumist vältida.

Vilniuse börsil hakkasid aktsiate hinnad tõusma aastavahetuse paiku. Avalöögi andis Ukio panga aktsia, mis tegi 20 päevaga läbi viiekordse tõusu. Leedu suurima kommertspanga Vilnius Panga aktsia tõusis kahe nädalaga 20%. Lumepalliefekt viis üles ka kõigi teiste A-grupi aktsiate hinnad. Ka Riia börsil on jaanuaris löödud kursirekordeid.

Hinnatõus on tingitud eelkõige välisinvestorite elavnenud huvist, kelle hulgas on ka Nomura International ja Merrill Lynch. Kõige kuumemad «tegijad» turul on aga eestlastest investorid.

«Eestlased tahavad piimalt koore riisuda, kuid meie eesmärk on koor omale jätta,» üles üks Leedu maakler.

Nõudluse tõttu kavatseb Leedu A-grupi aktsiate nimekirja täiendada. Täna peaks börsi juhatus langetama otsuse seitsme aktsia üleviimise kohta B-grupist A-gruppi. Maksimaalselt lubatud kursikõikumise limiiti on alandatud 20 protsendilt 10-le. Reegel ei puuduta aktsiaid, mis on börsil olnud vähem kui kolm kuud. Kuid küsimus on selles, kas abinõud pole hiljaks jäänud. Kardetakse, et alanud kasumivõtmine võib turu laostada.

Eelmisel nädalal tõusma hakanud Tallinna börs viitab investorite naasmisele Eestisse. DI

Hetkel kuum