25. veebruar 1997 kell 22:00

Soome pakub Eestile Põhjamaade elektrit

Soome minister esitas üleskutse tugevdada Eesti osa nn Balti ringis. Tegemist on Euroopa Liidu finantseeritava energiavõrguga, mis peab hõlmama Balti riigid, Soome, Poola, Rootsi, Saksamaa ja Venemaa ja mille üks eesmärk on keskkonna saastatuse vähendamine.

Haavisto sõnul on Narva lähistel paiknevad elektrijaamad viletsas seisus ning saastavad väävliga Lõuna-Soomet.

Haavisto hinnangul võiks Eesti ja Soome vahele ehitada merealuse kaabli, mille kaudu saaks importida puhtamat energiat. Soomes tarbitavast elektrist tuleb 26 protsenti tuumajaamadest, 18,6 protsenti hüdro- ja 42 protsenti soojuselektrijaamadest.

Rootsis on elektritootmine jagunenud tuumaenergia ja vee-energia vahel enam-vähem võrdselt. Norra toodab peaaegu kogu elektri vee jõul. DOW JONES-BNS

Hetkel kuum