25. märts 1997 kell 22:00

Skandaal Nomuras

«Skandaali tulemusena on mitu olulist klienti oma lepingud Nomuraga peatanud ja kõrged ametnikud, sh president, on olnud sunnitud tagasi astuma,» teatas Standard & Poor's. Konkureeriv reitinguagentuur Moody's Investors Service Inc muutis oma hinnangut juba 14. märtsil.

Jaapani prokuratuuri töötajad koostöös kohaliku väärtpaberiturukomisjoniga korraldasid eile seoses kahtlustatavate ebaseaduslike tehingutega läbiotsimise Nomura Tokio peakorteris.

Väärtpaberiamet uurib Nomura tegevust seoses ülestunnistusega 6. märtsil, et maaklerfirma kaks direktorit tegid Jaapani seadustega kee-latud tehinguid ning kandsid raha üle kahtlaste sidemetega ärikliendile.

Jaapani meedia on seostanud nimetatud Nomura klienti nn räketiga, mida Jaapanis tuntakse «sokaiya» nime all. Sokaiya pressib kompaniidelt raha välja, ähvardades vastasel korral korraldada segaduse kompanii aktsionäride aastakoosolekul.

Kui selgub, et Nomura rikkus kaubanduskoodeksit, mis keelustab räketile maksmise, võib väärtpaberikomisjon algatada firma vastu kohtuasja. Skandaali tõttu on tagasi astunud Nomura president, firma korraldab sisemist juurdlust. AFP-REUTER-BNS

Hetkel kuum