27. aprill 1997 kell 22:00

Eesti pangad valivad audiitoreid

Forekspanga finantsdirektor Raivo Erik ütles panga uut valikut kommenteerides, et otsus tehti lähtudes Price Waterhouse'i parematest analüüsi- ja infotehnoloogia-alastest võimalustest.

KPMG Estonia audiitor Vello Volt ütles, et firma pakkus Forekspangale ka selliseid teenuseid, mida KPMG pakkuda ei osanud.

«Panga töötajad olid meiega väga rahul, ent millegipärast otsustas juhtkond audiitorit vahetada,» nentis Volt. Tema sõnul ei saa Price Waterhouse'i veel nimetada pankade audiitoriks, kuna KPMG auditeerib peale suuremate pankade ka enamikku väikepanku.

Tallinna Panga juhatuse esimees Rait Lukas lausus Forekspanga audiitori vahetust kommenteerides, et ehk oli KPMG suuremate pankade auditeerimisega üle koormatud, kuna pangad niisama lihtsalt audiitorit ei vaheta. Lukase sõnul pole Tallinna Pangal KPMGga auditeerimise osas probleeme olnud. «Nüüd, mil audiitori koormus väiksem, peaksime võitma meie,» märkis ta.

Price Waterhouse'i tegevdirektori asetäitja Mart Habakuk rääkis, et Price on töötanud välja pikaajalise strateegia, mis aimab ettevõtete turuvajadust pikema aja peale ette. Tema sõnul ei saa selles audiitorfirmat süüdistada, et suudetakse teha pakkumus, kus nähakse ette kliendi võimalikke vajadusi.

Habakuk ütles, et Price teeb pakkumuse ka Hansapangale ning see on panga esindajate otsustada, kas jääda KPMG Estonia teenuse juurde või valida audiitoriks Price Waterhouse.

Hansapanga analüüsiosakonna juhataja Kristina Siimar ütles, et Hansapank pole audiitorit puudutavat otsust veel teinud ja KPMG Estonia senise tööga ollakse rahul. Samas tunnistas ta, et on alati põhjust vaadata midagi uut.

Audiitorfirmade andmetel maksab suuremate kommertspankade 50--60 päeva kestev audit miljon krooni.

Hetkel kuum