15. mai 1997 kell 22:00

Soojuse käibemaks nullmääraga

Riigikogu muutis eile käibemaksu seadust, kehtestades ka 1997. a elanikele müüdava soojusenergia kohta käibemaksu nullmäära.

Alates 1994. a on pikendatud elanikkonnale, kirikutele ning riigi ja kohalikust eelarvest finantseeritavatele asutustele ja organisatsioonidele müüdava kütteturba, briketi, kivisöe ja küttepuidu käibemaksu 0-määra, mis kehtinuks 1. juulini 1997.

Riigikogu kaalus käibemaksu nullmäära laiendamist ka gaasi, küttepetrooleumi ja elektrienergia suhtes. «Leidsime, et neid pole võimalik soojusenergiana kasutamisel eraldi määratleda, kuna meil ei ole eraldi mõõtureid,» põhjendas keskerakonna liige Aino Runge kavatsusest loobumist. Ta lisas, et pealegi sel aastal gaasi hinnad tõusid, aga mitte neile, kes kasutab gaasi soojusenergia saamisel.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Jürgen Ligi sõnul oleks otstarbekas rakendada kõigi kütuste puhul ühesugust maksumäära, aga selle rakendamisega tekib segadus.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Olev Raju sõnul ei ole osa soojusenergia maksustamise otsus käibemaksu nullmääraga majanduslikult õige, ent sotsiaalselt möödapääsmatu. ÄP

Hetkel kuum