19. mai 1997 kell 22:00

Maksuvaba kauplemise eest

Läinud nädalal alustasid laevafirmad taas intensiivset kampaaniat Euroopa Liidu otsuse vastu lõpetada alates 1999. aasta 1. juulist tolli- ja maksuvabade kaupade müük.

Maksuvaba kauplemise konföderatsiooni (Duty Free Confederation) tellitud raportis väidab näiteks laevafirma Stena Line, et iga reisija sooritab laeval oste vähemalt 150 Rootsi krooni eest. Kui see tulu kaob, peaks pileti hinda tõstma vähemalt 67 protsenti.

Samas ei pea raport sellist hinnatõusu võimalikuks. Tõenäoline on 10protsendiline hinnatõus, millele lisaks vähendatakse kulusid ning suletakse vähem rentaablid tegevusalad.

Kõnesolev raport käsitleb Briti saarte vahelist laevaliiklust, lähinädalatel on aga oodata samasuguseid uurimusi Skandinaavia ja Saksamaa kohta. Maksuvaba kaubanduse kaotamine tähendaks seal ligi 10 000 töökoha kadumist nii laeva pardal kui sadamates. Turismi valdkonnas kaob 22 200 töökohta. DI

Hetkel kuum