20. mai 1997 kell 22:00

Talinvest ostis Rakvere aktsiaid

Vahetult enne börsile laekunud uudist Riia lihatööstuse ostmisest Rakvere lihakombinaadi poolt omandasid aktsiaid Rakvere lihakombinaati haldava ASi ETFC Grupp suurosaniku ASi Talinvest tütarfirmad ning ETFC Grupi teise suurosaniku ASi Epeks pikaaegne tütarfirma.

ESTIB-Talinvesti Varahalduse turundusdirektori Johann Sullingi sõnul ei omanud Talinvesti tütarfirmad informatsiooni eelseisvast Riia lihatööstuse ostust, vaid tegutsesid iseseisvalt. «Kliendikonto puhul oli see üks klient, kes tehingu sooritas,» lausus ta. «Aktsiafondi jaoks polnud see ligi 1,5 miljoni kroonine ost aga väga ost.»

Eelmisel nädalal 15 000 lihakombinaadi aktsiat ostnud Epeks Transpordi juhatuse esimees Toomas Tiru märkis, et aprilli lõpust ei kuulu transpordifirma enam Epeksile, vaid kahele eraisikule -- temale ja Küllo Kurvitsale. «Tol hetkel kukkus lihtsalt nii välja, et ostsime neid aktsiaid,» põhjendas Tiru.

Ta lisas, et Epeks Transpordi ASi juhtidel ei olnud keelatud siseinformatsiooni. Kuidagi kukkus välja just nii, et firma ajaloos sooritatud esimene väärtpaberiost leidis aset just õigel ajal õige aktsiaga, märkis Tiru.

Samas ajavahemikus on 50 000 lihakombinaadi aktsia võrra oma portfelli kasvatanud ka ICI Trust 2 AS, mille tegevdirektori Tarmo Pedjasaare ütlusel oli vaid tegemist Hansapangale repotud aktsiate väljaostmisega.

Veel laekus möödunud nädala alguses enim Rakvere aktsiaid maksuvabade firmade Komek Invest Ltd, WW Edge Productions LLC Eesti filiaali kontole ning Eesti Ühispanga repokontole. Komek Invest Ltd on ka suurim Rakvere lihakombinaadi aktsiate omandaja viimase poolteise nädala jooksul, ostes kokku 325 000 aktsiat.

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektori kohusetäitja Indrek Jakobson märkis, et nad on nende tehingutega tuttavad ja jätkavad uurimist võimaliku siseinfo põhjal tehtud ostutehingute avastamiseks. «Uurimine on edasi liikunud ja me oleme kindlust juurde saanud,» nentis ta.

Rakvere lihakombinaadi nõukogu esimees Toomas Kõuhkna tunnistas, et pikaks veniv uurimine ning kahtlused sisetehingute osas on hakanud segama nii tema kui ka lihakombinaadi peadirektori Peeter Maspanovi tööd. «Me ei saa enam tööd teha, tegeleme ainult aruandmisega,» möönis ta.

AS Rakvere Lihakombinaat ostis eelmisel kolmapäeval ligi 100 miljoni krooni eest 67% Riia lihatööstuse aktsiatest. Väärtpaberiinspektsioon ja Tallinna börs teatasid reedel, et asuvad uurima võimalikke lihakombinaadiga seotud keelatud siseinfo kasutamise juhtumeid. Lihakombinaadi aktsiatega kaubeldi enim eelmisel kolmapäeval, mil tehingute käive ületas 16 mln krooni.

Hetkel kuum