16. juuni 1997 kell 22:00

Tulika Takso oma logo kaitsel

ASi Tulika Takso juhatuse esimees Mati Saar ütles, et Aleksander Levt?enko rikub Tulika Takso logo kasutades seadust. Ta selgitas, et Levt?enko kasutab omavoliliselt Tulika Takso kollast ovaali, mis on firma patenteeritud kaubamärk.

Saar ütles, et kuigi Levt?enko ei kasuta oma auto uksel sõnadekombinatsiooni Tulika Takso, rikub ta seadust, sest Tulika Takso on patenteerinud nii kollase ovaali kui sõnad Tulika Takso eraldi.

Eksitav on Saare sõnul seegi, et autojuht kasutab ka sama värvi ja marki autot, mida Tulika Takso autojuhid. Ta teab, et Levt?enko sõidab valge Opel Omegaga, mis on liisitud Hoiupanga Liisingu ASi kaudu.

Saar lausus, et juuni alguses näitas Tulika Takso Levt?enkole kirja, kus talle tehti ettepanek logo kasutamine lõpetada. Levt?enko keeldus sellele alla kirjutamast. Kehtiva korra järgi on Levt?enkol aega reedeni, et logo kasutamisest loobuda. Vastasel juhul kavatseb Tulika Takso mehe kohtusse kaevata.

Patendiameti kaubamärgi osakonna juhataja asetäitja Ingrid Matsina ütles, et kui kaubamärk on registrisse kantud, ei tohi kaubamärgi seaduse järgi era- või juriidilisest isikust ettevõtja mõne teise kaubamärgiga identset või eksitavat kaubamärki kasutada.

Kui on tegemist kaubamärgi ettekavatsemata kuritarvitamisega, võib isikule teha trahvi kuni saja päevapalga ulatuses. Pahatahtliku kasutamise eest võib Matsina sõnul määrata eraisikule rahatrahvi, aresti või vabadusekaotuse kuni kaks aastat.

Tsiviilseadustiku alusel võib kaubamärgi omanik nõuda ka varalise kahju hüvitamist.

Hetkel kuum